Verdens nordligste sledehundløp i Finnmark

Det er kaldt, det er mørkt og det er langt frem. I dag starter verdens nordligste sledehundløp i Finnmark.

Foto: Jørn Tomter/Finnmark Reiseliv AS Foto: Jørn Tomter/Finnmark Reiseliv AS
Foto: Jørn Tomter/Finnmark Reiseliv AS Foto: Jørn Tomter/Finnmark Reiseliv AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Finnmark går verdens nordligste sledehundløp av stabelen i dag. De som kjører lengst, farter lenger enn 1.000 kilometer gjennom snø og kulde tur-retur Alta via Kirkenes og Karasjok. Nesten seks dager er det antatt at de beste vil bruke på ferden på tvers av Finnmark, målgangen for den lengste runden skjer antakeligvis fredag morgen, 12. mars

To timer søvn

I motsetning til hva som er tilfellet i andre omdiskuterte idrettsgrener her i landet, så kan kvinner og menn konkurrere med hverandre i dette løpet. Her er det erfaring som gir de beste resultatene, sammen med timer av trening og godt hundehold. Underveis vil deltakerne neppe få mer enn ett par timer søvn per døgn. Hundene sover mye mer.

Frivillige

For å arrangere løpet deltar flere hundre frivillige, blant annet på sjekkpunktene som hunder og førere må passere underveis. Det er også utplassert veterinærer underveis for å følge med at hundene har det bra.

Første utgave av dette hundeløpet ble gjennomført i 1981, og gikk da tur-retur Alta - Karasjok. Siden 1985 har deltakerne konkurrert i to klasser, åpen klasse og begrenset klasse. Åpen klasse er de som kjører lengst, i år vil det si 1.008 kilometer. Begrenset klasse kjører i år en løype på 474 kilometer med start og målstrek i Alta, via Levajohk og Karasjok.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer