I Finnmark går verdens nordligste sledehundløp av stabelen i dag. De som kjører lengst, farter lenger enn 1.000 kilometer gjennom snø og kulde tur-retur Alta via Kirkenes og Karasjok. Nesten seks dager er det antatt at de beste vil bruke på ferden på tvers av Finnmark, målgangen for den lengste runden skjer antakeligvis fredag morgen, 12. mars
To timer søvn
I motsetning til hva som er tilfellet i andre omdiskuterte idrettsgrener her i landet, så kan kvinner og menn konkurrere med hverandre i dette løpet. Her er det erfaring som gir de beste resultatene, sammen med timer av trening og godt hundehold. Underveis vil deltakerne neppe få mer enn ett par timer søvn per døgn. Hundene sover mye mer.

Frivillige
For å arrangere løpet deltar flere hundre frivillige, blant annet på sjekkpunktene som hunder og førere må passere underveis. Det er også utplassert veterinærer underveis for å følge med at hundene har det bra.
Første utgave av dette hundeløpet ble gjennomført i 1981, og gikk da tur-retur Alta - Karasjok. Siden 1985 har deltakerne konkurrert i to klasser, åpen klasse og begrenset klasse. Åpen klasse er de som kjører lengst, i år vil det si 1.008 kilometer. Begrenset klasse kjører i år en løype på 474 kilometer med start og målstrek i Alta, via Levajohk og Karasjok.

Hundene
De fleste deltar med hunder av typen Alaska huskyer. Dette er den mest brukte sledehunden på verdensbasis, og de er godt rustet til å tåle kulden. Dette er strengt tatt ingen registrert hunderase, men en blanding mellom ulike huskyraser tilpasset oppgaven å trekke sleder i kaldt klima. Hundene er utholdende og raske, og har et sterkt trekkinstinkt. De kan bo ute hele året.
I tillegg til priser for raskeste løypegjennomgang, deles det hvert år ut en pris til den hundeføreren som tar seg best av hundene.