Verdens råeste fossefall

Verdens høyeste fossefall er nesten en kilometer høyt, og det kanskje mektigste er nesten fem kilometer bredt. Men søramerikanske Iguazu regnes som verdens kanskje vakreste.>> BILDESPESIAL: Iguazu - verdens vakreste fossefall?>> LISTE: Flere av verdens flotteste fossefall

Publisert
Sist oppdatert

Nå er "vakker" en høyst subjektiv forståelse; noen synes en pitbullterrier er den skjønneste skapningen i verden, mens andre vil sky den som pesten. Men når det kommer til fossefall, er det vel de færreste som vil synes at den 183 meter høye Vøringsfossen er flottere og mektigere enn verdens høyeste på nær 1.000 meter, eller et av verdens bredeste på nær 5 kilometer.

>> Les mer om disse fossefallene her

Halvmåneformet djevelsvelg

Men det fossefallet som regnes som et av verdens vakreste, er Iguazu på grensen mellom Argentina og Brasil. Fossen og nasjonalparken rundt er innskrevet i Unescos liste over verdens naturarv, og består av opptil 260 mindre fosser og kaskader, som på det mest dramatiske kalles "Garganta del Diablo", eller "djevelens svelg". På dette punktet faller vannet 80 meter rett ned, fra en 150 meter vid, halvmåneformet klippe. Det arrangeres fullmåneturer hit hver måned, med påfølgende drinker og middag.

Fossefallet er kjent også fra lerretet; den har vært kulisse i flere kjente filmer, blant annet Bond-filmen Moonraker fra 1979 og den øyt prisbelønte filmen The Mission fra 1986.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer