Verdens råeste fossefall

Verdens høyeste fossefall er nesten en kilometer høyt, og det kanskje mektigste er nesten fem kilometer bredt. Men søramerikanske Iguazu regnes som verdens kanskje vakreste.>> BILDESPESIAL: Iguazu - verdens vakreste fossefall?>> LISTE: Flere av verdens flotteste fossefall

Publisert
Sist oppdatert
Du kan ta båt inn til foten av fossefallet.Thomas Røyert/ Se og Hør
Du kan ta båt inn til foten av fossefallet.
Thomas Røyert/ Se og Hør Vis mer


Nå er "vakker" en høyst subjektiv forståelse; noen synes en pitbullterrier er den skjønneste skapningen i verden, mens andre vil sky den som pesten. Men når det kommer til fossefall, er det vel de færreste som vil synes at den 183 meter høye Vøringsfossen er flottere og mektigere enn verdens høyeste på nær 1.000 meter, eller et av verdens bredeste på nær 5 kilometer.

>> Les mer om disse fossefallene her

Halvmåneformet djevelsvelg

Men det fossefallet som regnes som et av verdens vakreste, er Iguazu på grensen mellom Argentina og Brasil. Fossen og nasjonalparken rundt er innskrevet i Unescos liste over verdens naturarv, og består av opptil 260 mindre fosser og kaskader, som på det mest dramatiske kalles "Garganta del Diablo", eller "djevelens svelg". På dette punktet faller vannet 80 meter rett ned, fra en 150 meter vid, halvmåneformet klippe. Det arrangeres fullmåneturer hit hver måned, med påfølgende drinker og middag.

Fossefallet er kjent også fra lerretet; den har vært kulisse i flere kjente filmer, blant annet Bond-filmen Moonraker fra 1979 og den øyt prisbelønte filmen The Mission fra 1986.

>> Se bilder fra Iguazu

En kjærlighetshistorie

Iguazu har sin opprinnelse 200.000 år tilbake i tid, på stedet der Iguazu-elven og Paraná-elven møtes. Geologer vil fortelle deg at Iguazu har blitt slik den er i dag på grunn av erosjoner og strømmer, mens legendens forklering er mer sjarmerende. Den sier at en gud gjorde krav på å gifte seg med en vakker urinnvåner som het Naipú. Hun rømte imidlertid i en kano sammen med sin dødelige elsker, og i raseri skjærte guden opp elven og skapte fossene, og dømte dermed det elskende paret til evigheten ...

Iguazu i tall

Iguazu ligger i hjertet av nasjonalparken Iguazu i Argentina, og er rundt 80 meter høy på det høyeste og 2.700 meter bred. Avhengig av vannstanden i elven, består Iguazu-fallet av mellom 160 og 260 fosser, som flyter med en gjennomsnittshastighet på 1.500 kubikkmeter vann per sekund. Det kraftige vannfallet resulterer i en permanent vanntåke, som lager flotte regnbuer rundt fossen.

Den subtropiske regnskogen rundt er bosted til rundt 2.000 forskjellige arter av karplanter, foruten tapirer, jaguarer, ozeloter, alligatorer, maurslukere og brøleaper.

Hvor: Iguazu Nasjonalpark. Fossen ligger på grensen mellom Argentina og Brasil. Det er flotte gangbrosystemer rundt til de mest populære attraksjonene rundt fossefallet, og du kan endog komme deg helt innpå djevelsvelget ved å følge gangbroene. Du kan også ta et miljøvennlig tog inn i nasjonalparken, hvor en av stasjonene er "Garganta del Diablo".

Ekstern lenke:Iguazu nasjonalpark på nett

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer