Verdens rareste steder

Hørt om Ladonia, Sealand eller Dominion of Melchizedek? Velkommen til noen av verdens mikronasjoner ...

Publisert
Sist oppdatert

Hva er så mikronasjoner, undrer du? Jo, det er et lite, selvutnevnt land, område, territorium eller region. Landene representeres av en selvutnevnt hersker eller regent, og de har gjerne egen regjering, valuta, nasjonalsang og eget flagg.

Mikronasjonene kan like gjerne være anerkjente som egen stat, som at de ikke er det - det vil si av mikronasjonens opprinnelige hjemland. Christiania i København er et eksempel på en mikronasjon som lenge ble latt i fred, men som har begynt å få kjenne moderlandets grep de senere årene.

Vi har funnet rundt 50 mikronasjoner, fra Sverige til Australia. Her er noen av de underligste. På den annen side er mikronasjoner er ganske underlige i utgangspunktet, så det er vel strengt tatt ingen av dem som ikke er underlige ...

Les også:
Christiania forsvinner
Udødelige Christiania

BjornSocialist Republik

Vi har ikke funnet noen norske mikronasjoner, men i vårt nærmeste naboland Sverige finnes det faktisk to, hvorav den ene er BjornSocialist Republik. Republikken en en 6-8 kvadratmeter stor steinblokk som ligger i Immeln-sjøen i Östra Göinge. Republikken ble proklamert den 3. august 2005, og siden den gang er det dannet en egen regjering, republikken har fått egne lover og det har vært arrangert giftemål der. Giftemålet er imidlertid ikke ansett som gyldig av den svenske staten.

Republikken har siden starten kjempet for å få den anerkjent som egen stat av den svenske regjeringen, men hittil uten hell ...

Republikkens egen nettside: republic.thebjorn.com

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


De omstridte skulpturene i Ladonia. Styresmaktene ville ha de fjernet fordi de karakteriserer dem som hus, og de står dermed for nær strandlinjen ifølge byggeloven ... Kunstneren er ikke enig i husdefinisjonen.
De omstridte skulpturene i Ladonia. Styresmaktene ville ha de fjernet fordi de karakteriserer dem som hus, og de står dermed for nær strandlinjen ifølge byggeloven ... Kunstneren er ikke enig i husdefinisjonen. Vis mer


Ladonia

Ladonia er Sveriges andre mikronasjon, som ble proklamert i 1996. Mikronasjonen er et resultat av en årelang rettssak mellom kunstneren Lars Vilks og lokale myndigheter, om noen tre-skulpturer som kunstneren hadde laget fjæra i nord-vestre Skåne. Myndighetene ville fjerne skulpturene, noe kunstneren var uenig i, og han erklærte altså Ladonia som egen mikronasjon. Ladonia er ikke anerkjent av Sverige som egen stat.

Området er på 1 kvadratkilometer, og nasjonen har sitt eget flagg, sin egen valuta og sin egen nasjonalhymne. Det er ingen som bor i Ladonia - alle borgerne er nomader og besøker de to hovedstedene Nimis og Arx, ifølge Ladonias nettside.

I 2002 meddelte Vilks at han hadde fått 3.000 imigrasjonssøknader fra pakistanere som ønsket å komme til Ladonia ... Nå står det eksplisitt understreket på nasjonens nettside at det ikke er mulig å bo eller arbeide i Ladonia, og at det heller ikke er mulig å søke om visa dit.

Monarkiets egen nettside: ladonia.net

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Sealand.
Sealand. Vis mer


Sealand

Sealand er kanskje den mest kjente mikronasjonen per i dag, mye omtalt som en frihavn for internettselskaper, med en mye mindre restriktiv lovgivning enn andre land. Det eneste som er forbudt for selskaper som har sine data lagret på Sealands servere, er barnepornografi, spamming og sjikanøs hacking - for øvrig er det fritt frem ...

Sealand er opprinnelig et gammelt fort bygget som en plattform utenfor kysten av Storbritannia, under 2. verdenskrig. Mikronasjonen erklærte seg selv som egen stat 2. september 1967. Nasjonen måler 550 kvadratmeter og styres av prins Roy Bates og prinsesse Joan Bates. Regjeringssjefen er hans kongelige høyhet prinseregent Michael Bates. Nasjonen har sitt eget flagg, egne frimerker, egne penger, egne lover mm. Det arrangeres turer til Sealand for turister, se mer på nasjonens nettside.

Sealands egen nettside: sealandgov.org
Sealands avis: sealandnews.com

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


President Richard James McDonald.
President Richard James McDonald. Vis mer


Dominion of Melchizedek

Denne mikronasjonen er best kjent for å letteregjøre banksvindel i mange deler av verden ... Den ble etablert i 1986 av Evan David Pedley og hans sønn, Mark Logan Pedley. På 1980-tallet ble far og sønn flere ganger dømt og fengslet for forskjellige former for svindel. Rundt 300 investorer har tapt penger til svindler i regi av flere banker registrert i Dominion of Melchizedek.

Dagens president er den californiske advokaten og tidligere domstolsansatte Richard James McDonald. Selv erklærer se seg som en geistlig stat på linje med Vatikanstaten, og selv om de har utgitt sin egen oversettelse av Bibelen, Melchizedek-bibelen, anerkjenner ikke de fleste observatører dette som en geistlig stat ...

Melchizedek proklamerer selv at de er anerkjent som egen stat av diverse afrikanske land, men det gjenstår å få dette verifisert fra andre kilder ...

Dominion of Melchizedek (DoM) sier Jerusalem er deres hjemland, og deklamerer suverenitet over flere øyer i Stillehavet; Taongi-atollen, Malpelo Island, Karitane Shoal, Solkope Island og Clipperton Island. I tillegg gjør de krav på en stor del av Antarktis.

DoMs egen nettside: melchizedek.com

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Isle of Skye. Foto: Nadin Roth
Isle of Skye. Foto: Nadin Roth Vis mer


Pictish Free State

Dette er historien om psykologiutdannede og Mensa-medlem Brian Robertson som i 1977 grunnla Pictish Free State på øya Isle of Skye i Skotland. Landområdet det er snakk om, er 4 kvadratkilometer stort, som er gitt til staten av tilhengere. Brian Robertson, nå bedre kjent som Robbie the Pict, er stevnet for retten av politiet mer enn 300 ganger, for å ignorere britiske lover. Han kjører rundt på egenproduserte diplomatskilter som vanligvis ville gjort ham immun mot straffeforfølgelse, men ettersom det britiske kongedømmet ikke anerkjenner staten som egen nasjon, er han ikke fullt så heldig ...

Dette er kanskje mikronasjonen med mest ballast i sine krav, blant disse vi her har nevnt. Brian Robertson forsøker å få anerkjennelse for at de landområdene han bor i, opprinnelig tilhørte stammebefolkningen Picts, og at ikke det britiske kongedømmet har noe der å gjøre med sine lover.

Kjenner du til flere spennende mikronasjoner? Skriv inn i debattforumet under!

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Kilder: Wikipedia, Kilroy Travels, Weburbanist og mikronasjonenes egne nettsider

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer