Verdens særeste museer

Et museumsbesøk behøver ikke være en gørr kjedelig opplevelse.

Le Musée des Égouts de Paris - Kloakkmuseet i Paris. Her får du vite alt du trenger om Paris' kloakksystem. Foto: Wikipedia.
Le Musée des Égouts de Paris - Kloakkmuseet i Paris. Her får du vite alt du trenger om Paris' kloakksystem. Foto: Wikipedia. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Its mower interesting.British Lawnmower Museums motto.


Er du en av de som holder deg lengst mulig unna museer når du er ute og reiser? Vel, denne artikkelen beviser at museer er langt mer enn støvete malerier og antikke modeller. Det finnes nesten ikke grenser for hva folk lager museum av i dag.

DinSide Reise har satt sammen en liste over noen av verdens særeste museer. Har du noen morsomme museer å bidra med, kan du dele dem med leserne våre i debattsystemet under:

Hvalens penis utstilt på Fallosmuseet. Foto: Wikipedia
Hvalens penis utstilt på Fallosmuseet. Foto: Wikipedia Vis mer


Fallosmuseet

Hvor: Husavik, Island
På nett: www.phallus.is

Det islandske Fallosmuseet er viet penisen. Her kan du for eksempel med selvsyn se at blåhvalens edle deler er hele to meter lang. Gjester kan beundre et stort antall dyrepeniser, og museet har dessuten blitt lovet menneskelige varianter fra to forskjellige menn som begge har testamentert sine juveler til det gode formål.

I tillegg til utstilte kroppsdeler, finnes dessuten et 100-talls besynderlige "hjelpemidler" og kunstneriske innslag som omhandler museets valgte tema.

Bli med til rare, norske museer

The Bunny Museum

Hvor: Pasadena, California
På nett: www.thebunnymuseum.com

Det som startet med en Valentines Day gave (en kosekanin med en ”I love you this much” kjærlighetserklæring) i 1993, har i dag nærmest eksplodert til en samling av hele 23.000 kaniner laget av alt fra plast til keramikk.

Museet er eid av ekteparet Candace Frazee and Steve Lubanski som har brukt 15 år på å transformere hjemmet sitt til et museum. Nå oppfordrer paret turister til å ”hop over” for å se den ”unike” kolleksjonen de har å tilby besøkende.

Hele 200.000 ramenrestauranter finnes i Japan. Foto: Wikipedia
Hele 200.000 ramenrestauranter finnes i Japan. Foto: Wikipedia Vis mer


Shinyokohama Raumen Museum

Hvor: Yokohama, Japan
På nett: www.raumen.co.jp

Ramen er en type nudler basert på hvetemel som blir brukt mye i japansk matlaging. I dag er nudlene så populære at det finnes hele 200.000 ramenrestauranter i Japan. I tillegg har landet dedikert et 3-etasjes museum til matretten.

Museet er en gjenskapelse av Tokyos Shitamachi-område og i museet finnes det hele åtte restauranter hvor gjester kan smake på forskjellige tilberedningsmåter av den populære typen ramen.

Fan av Burt Reynolds? Da bør du ta deg en tur til Burt Reynolds & Friends Museum i Florida. Foto: Wikipedia
Fan av Burt Reynolds? Da bør du ta deg en tur til Burt Reynolds & Friends Museum i Florida. Foto: Wikipedia Vis mer


The Burt Reynolds & Friends Museum

Hvor: Jupiter, Florida
På nett: www.burtreynoldsmuseum.org

I Norge er Burt Reynolds kanskje mest kjent for rollen som “Bandit” i filmen Smokey and the Bandit. I Jupiter, Florida er han så populær at frivillige fans har dedikert et helt museum til skuespilleren.

I museet kan man se gaver Reynolds har fått opp gjennom årene – alt fra nøkler til en rekke byer og gaver fra kjente Hollywoodlegender, til sports- og filmmemorabilia. Noe av det mest imponerende er den sorte Firebird Trans Am bilen Reynolds kjørte Smokey and the Bandit-filmen fra 1977.

Le Musée des Égouts de Paris Foto: Wikipedia
Le Musée des Égouts de Paris Foto: Wikipedia Vis mer


Kloakkmuseum

Hvor: Paris, Frankrike
På nett: www.paris.org/Musees

Ja, du leste riktig. I Paris, en av verdens vakreste og mest romantiske byer, finnes et kloakkmuseum (Le Musée des Égouts de Paris) med undergrunnstunneler som besøkende kan utforske.

Gjester bør ikke ta på noe og rådes til å vaske hendene etter et besøk i tunnelene. En perfekt destinasjon for turister som ikke vil bruke opp reisebudsjettet på dyre attraksjoner (inngang koster cirka 35 kroner) og som har en høy terskel på vonde, stramme lukter.

Foto: British Lawnmower Museum
Foto: British Lawnmower Museum Vis mer


Gressklippermuseum

Hvor: Southport, Lancashire, Storbritannia
På nett: www.lawnmowerworld.co.uk

Det er nok ingen bombe at dette museet ligger i Storbritannia. Britene er ekstremt opptatt av hagestell, og på British Lawnmower Museum kan du se over 250 gressklippere. Noen er klenodier, andre har tilhørt kjendiser som Brian May fra popgruppa Queen.

På museet kan du også lære mer om gressklipperracene (!) som har blitt arrangert i landet siden noen karer på en pub kom på den gresselig gode (beklager) ideen i 1973. Museets motto er forøvrig "Its mower interesting". Say no mower.

Begravelsesmuseum


Hvor: Houston, Texas, USA
På nett: www.nmfh.org

National Museum of Funeral History høres morbid ut, men her finnes det ingen døde mennesker. Her kan du forvente å finne utallige begravelsesbiler og kister, og noen er av den ganske spesielle sorten, såkalte ”fantasy coffins”. Klikk på lenken over for å se de utrolige bildene.

Lærerikt er det også: Gjester kan lære hvordan mennesker ble preservert før i tiden, og se hvordan et kirkeverksted så ut på 1900-tallet.

Foto: Burlingame Museum of PEZ Memorabilia
Foto: Burlingame Museum of PEZ Memorabilia Vis mer


Pezmuseet


Hvor: Litt sør for San Fransisco, USA
På nett: www.burlingamepezmuseum.com

Dette klassiske godteriet oppstod som et peppermyntedrops i 1927, som et alternativ til røyking. Navnet er en forkortelse av det tyske ordet "pfefferminz". I 1952 ville PEZ erobre det amerikanske markedet, ved å putte morsomme hoder på dispenserne, og rette seg mot barn.

Burlingame Museum of PEZ Memorabilia har en stor samling forskjellige PEZ-dispensere. Alt fra Asterix og Obelix, til Snoopy, til Donald og Mikke Mus. Synet av disse er nok til å sende enhver tilbake i barndommen.

Torturmuseet

Hvor: Amsterdam, Nederland
På nett: www.torturemuseum.com

På dette uhyggelige museet blir besøkende transportert tilbake til 1500-tallet, en tid når myndigheter brukte tortur på de som hadde brutt loven. Her finnes de mest forferdelige torturinstrumentene du kan tenke deg – alt fra en skallebrekker til en inkvisisjonsstol, med spikrer og lenker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer