Verdens største fly har lettet

Airbus har for første gang tatt sin nye megamaskin, A380, opp i luften. Av: NTB/Karoline Brubæk

Publisert
Sist oppdatert

Toulouse, Frankrike (NTB-Reuters-AFP): Airbus har bygget verdens største fly, og onsdag formiddag lettet flyet for første gang.

 • Se bilder fra prøveturen
 • Gode værforhold la forholdene til rette for en vellykket jomfrutur for prototypen til Airbus' nye superjumbo A380 onsdag formiddag. Tilskuere jublet da flyet lettet fra Airbus' hovedkvarter utenfor Toulouse sør i Frankrike.

  A380-flyet har to etasjer, og kan frakte opptil 840 passasjerer. Flyet som lettet onsdag er imidlertid en testversjon, og ligner ikke et passasjerfly på innsiden. Testflyet er lastet med omtrent 20 tonn utstyr.

  Airbus' superjumbo har fire motorer, og kan fly 15.000 kilometer uten stopp. Går alt som planlagt, vil A380 bli tatt i bruk som passasjerfly i 2006. Transportfly-versjonen vil være klar i 2008. (©NTB)

  Seks utvalgte

  Airbus' utvalgte piloter tok i dag for første gang av med den nye giganten, A380, fra Toulouse-Blagnac International Airport i det sørvestlige Frankrike. Jomfruturen ledes av et multinasjonalt mannskap på seks menn, med kapteinene Claude Lelaie og Jacques Rosay bak spakene.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer