Verdens største flymuseum

Hvis du er litt mer enn middels interessert i fly og flyhistorie, bør du før eller siden få med deg Pima Air & Space Museum i Tucson, Arizona.

Publisert
Sist oppdatert

Museet som er lokalisert et par mil utenfor downtown Tucson, er USAs tredje største museum, og verdens største flymuseum i privat eie. Som det meste "over there" er museumsområdet gedigent, og strekker seg over mer enn 150 mål.

Stor samling

Til sammen cirka 250 fly har entusiastene bak det privateide museet klart å samle siden åpningen for snart 30 år siden, mange av dem har museet selv restaurert. Enkelte var prototyper som aldri kom i lufta, enten på grunn av svakheter i konstruksjonen, eller på grunn av sprekker i det amerikanske forsvarsbudsjettet.

Samlingen består for det meste av militærfly og helikoptre, og de fleste fløy for US Airforce. Her står også presidentflyet til John F. Kennedy, og du kan ta deg en tur ombord hvis du føler for det. Men de senere årene har det dukket opp flere fine eksemplarer fra de tidligere østblokklandene, deriblant et knippe hissige MIG-er.

Flyhistorisk unikt

Flesteparten av flyene står utendørs, mens enkelte godbiter, som for eksempel et nydelig eksemplar av Lockheed SR-71 Blackbird, er plassert i egen hangar. Inne i hovedbygningen finner du dessuten mye interessant flyhistorie, fra den spede begynnelsen med brødrene Wright til moderne passarsjertrafikk. Mye har naturlig nok sitt utspring i amerikansk flyhistorie, som tross alt har spilt en sentral rolle også globalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer