Verdens største pariserhjul

Verdens aller første pariserhjul målte cirka 80 meter. Dagens høyeste måler 55 meter mer.

Publisert
Sist oppdatert

Verdens første pariserhjul ble presentert under en utstilling i Chicago i 1893. Hjulet var konstruert og bygget som Amerikas svar på Eiffeltårnet, som ble bygget til verdensutstillingen i Paris i 1889. Kanskje er det derav det norske navnet på attraksjonen kommer.

Det var en gang …

Mannen bak Pariserhjulet var en brobygger fra Pennsylvania, ved navn George W. Ferris. På engelsk har entreprenøren bak hjulet satt navn på attraksjonen; det som på norsk heter pariserhjul, kalles på engelsk Ferris wheel.

Tårnet han bygget raget cirka 80 meter opp i luften, og det hadde 36 vogner som hver kunne bære inntil 60 mennesker; 40 sittende og 20 stående. Det tok 20 minutter å fylle opp hjulet med passasjerer, og selve rundturen tok 10 minutter. Hver vogn var betjent av en konduktør, som hadde styring på dørene - og på eventuelle skremte passasjerer.

Hjulet kjørte inn over $700.000 i løpet av fire måneder, men kostnadene var for høye til at det kunne bli en økonomisk suksess. Hjulet ble demontert etter utstillingen, men brukt igjen under utstillingen i St. Louis i 1904. Det originale pariserhjulet ble sprengt i filler i 1906.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer