Verdens ti heftigste naturopplevelser

Og to av dem ligger i Europa.

Når det regner over saltørkenen oppstår verdens største naturlige speilflate. Foto: Ezequiel Cabrera
Når det regner over saltørkenen oppstår verdens største naturlige speilflate. Foto: Ezequiel Cabrera Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lonely Planet har plukket ut en liste over de ti mest dramatiske naturopplevelsene i verden. Listen er selvsagt ingen fasit, for det finnes nok mange meninger om hvilke naturområder som er de vakreste på kloden.

Alle ti er helt klart spennende destinasjoner, og to av dem ligger faktisk i Europa. Det kunne være lett å tro at de norske fjordene kom med her (se Fjord-Norge i 360 grader) men den gang ei. Se selv hvilke naturopplevelser som ble plukket ut i listen under:

Saltørkenen i Bolivia
Salar de Uyuni i Bolivia er verdens største saltslette. Den er hele 12.000 kvadratkilometer stor, og anslås å romme 10 milliarder tonn salt. Saltørkenen er et resultat av termisk aktivitet der saltvann bobler opp fra undergrunnen. Vannet fordamper, og saltet blir igjen.

Great Barrier Reef i Australia
Verdens største korallrev ligger på Australiast østside. Revet er 2.300 kilometer langt, og her finnes et utall korallarter, noen av dem unike. Korallrev er dessuten bosted for et yrende dyreliv. Revet står på Unescos verdensarvliste. Great Barrier Reef er et paradis for dykkere og snorklere, men det er svært viktig at revene ikke berøres. Blir korallene ødelagt, tar det årevis for dem å bygge seg opp igjen.


Atacamaørkenen og El Tatio-geysirene i Chile
Det skal være områder av denne golde ørkenen som aldri har sett en regndråpe. Reiser du hit, må du huske å ta med vann, med andre ord. De 80 geysirene i El Tatio er naboer til ørkenen. Geysirene spruter ut vann og damp helt oppe på over 4.000 meters høyde.

Rocky Mountains i Canada
Lonely Planet mener Canadian Rockies er noe av et villeste og vakreste av natur som planeten kan oppdrive. Her er fjelltoppene spisse, fossene brusende, elvene vakre, grantrærne gigantiske og dyrelivet veldig variert.

Milford Sound i New Zealand
På South Islands vestkyst ligger de dype fjordene som perler på en snor, og Milford Sound skal være en av de aller vakreste. Fjorden er en populær destinasjon også fordi den er endestasjon for den kjente vandreruten Milford Track, som er hele 53,5 kilometer lang.

Grand Canyon i USA
Den er amerikansk, og dermed selvsagt enorm. Grand Canyon er udødeliggjort blant annet i den kjente scenen fra Thelma & Louise, der de to damene gir bånn gass og kjører utfor juvet. Grand Canyon er opptil 1.500 meter dypt og 20 km bredt på det meste.


Salto del Àngel i Venezuela
I regnskogen i Venezuela ligger verdens høyeste foss, med et fossefall på 978 meter. Området fossen befinner seg i er gjort til en nasjonalpark, Parque Nacional Canaima. Vil du reise hit, bør du gjøre det om sommeren (altså våre vintermåneder), for da er fossen på sitt største.

Plitvicesjøene i Kroatia
Hvis alvene fantes og bor et sted, så er det ved de flotte Plitvicesjøene i Kroatia. Dette er et nettverk av 16 innsjøer eller dammer som knyttes sammen av fosser og underjordiske elver. Innsjøene ligger i et kalksteinsområde, og det forklarer det overjordiske utseendet deres. Vannet er irrgrønt, og skogen frodig, og full av dyre- og fugleliv.

Lake District i England
I Englands nordvestlige hjørne, på grensen mot Skottland, ligger Lake District, kjent som et paradis for friluftslivsfolk. Som navnet sier snakker vi om et område fullt av innsjøer, men her er også fjelltopper (eller åser, som vi nordmenn kanskje heller vil kalle det), blant annet Englands høyeste, Scafell Pike, som er 977 moh. Hvis kombinasjonen av vandring og pubbesøk frister, er Lake District et ypperlig reisemål.

Sossusvlei i Namibia
De kalles gjerne verdens høyeste sanddyner, de røde fjellene av finkornet sand i Namibørkenen i Namibia. De er opptil 300 meter høye, og regnes som Namibias største turistattraksjon. Har du sett en del på naturprogrammer har du helt sikkert sett bilder fra denne ørkenen, og hvordan skapningene som bor her klarer å overleve.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer