Verdens ti mest forurensede steder

Det er ikke hit du har lyst til å flytte sånn med det første ...

Publisert
Sist oppdatert
Faktum er at barn blir syke og dør av denne forurensingen.Sur nedbør, møkkete grunnvann og giftig luft. Det er det som vil møte deg hvis du noen gang besøker et av verdens ti mest forurensede steder.

Det frister ikke akkurat, vel.

Det er Blacksmith Institute som har laget oversikten over de ti stedene i verden der forurensingen er verst, og hvor den potensielle faren for menneskene som bor der er størst.

Instituttet jobber med forurensing i utviklingsland, og visjonen er å sikre alle barn en forurensingsfri fremtid. Det er jo bra man har drømmer ...

Håper på balisuksess

Denne uken møtes statsledere fra hele verden for å diskutere miljø og klimaendringer på Bali. Hvis de alle hadde tatt seg en tur til et av disse stedene, hadde de kanskje blitt enige i en fei om å ta et skikkelig tak for å redusere forurensingen og co2-utslippene vi mennesker står ansvarlige for.

Blacksmith Insitute har laget en rapport som lister opp verdens ti mest forurensede steder, og tar for seg problematikken der fattige mennesker blir utsatt for sterk forurensing.

"I noen byer er forventet levealder på nivå med de vi hadde i middelalderen, og fødselsdefekter er normen. I andre har 90 prosent av barna astma, og psykisk utviklingshemming er endemisk," står det i rapporten.

Kina, India og Russland har til sammen seks byer på listen. Den raske industrielle veksten og jakten på økonomisk utvikling er årsakene til at forurensingen blir så stor.

Her er listen over de ti mest forurensede stedene på jorden:

Sumgait, Aserbajdsjan

Antall potensielt berørte mennesker: 275.000
Type forurensing: Organiske kjemikalier, olje, tungmetaller
Forurensingskilder: Petrokjemiske fabrikker og industrianlegg

Sumgait, som ligger vakkert til ved Det kaspiske hav, var et av Sovjetunionens store industrisentre, og hadde 40 fabrikker som produserte kjemikaler til industri og jordbruk. 22 prosent av Summits innbyggere har kreft. Tallet er 51 prosent høyere enn gjennomsnittet i resten av landet.

Lin-fen, Kina

Antall potensielt berørte mennesker: 3 millioner
Type forurensing: Kullstøv, karbonmonoksid, nitrogenoksid, svoveldioksid, arsenikk og bly
Forurensingskilder: Biler og industrielle utslipp

Lin-fen, ligger i Shanksprovinsen, i hjertet av Kinas kullindustri, og innbyggerne i byen sier de føler at de kveles av kullstøv om kvelden. Kinas statlige miljøvernsadministrasjon sier byen har den verste luftkvaliteten i hele Kina.

Tianjin, Kina

Antall potensielt berørte mennesker: 140.000
Type forurensing: Bly og andre tungmetaller
Forurensingskilder: Gruvedrift og fabrikkindustri

Tianjin står for halvparten av Kinas blyproduksjon. Blykonsentrasjonen i luften og jorda er her 8,5 og ti ganger høyere enn den øverste grensen i den nasjonale helsestandarden.

Sukinda, India

Antall potensielt berørte mennesker: 2,6 millioner
Type forurensing: Kovalent krom og andre metaller
Forurensingskilder: Kromgruver og fabrikkindustri

I Sukinda finnes 97 prosent av Indias kromårer. 70 prosent av områdets overflatevann og 60 prosent av drikkevannet inneholder mer enn dobbelt så mye kovalent krom som nasjonale og internasjonale standarder har satt som øvre grense.

Vapi, India

Antall potensielt berørte mennesker: 71.000
Type forurensing: Kjemikalier og tungmetaller
Forurensingskilder: Industri

Her produseres petrokjemiske stoffer, plantevernmidler, medisiner, tekstiler, farger, gjødning, lærprodukter, maling og klor-alkali. Det gjør at Vapis grunnvann inneholder 96 prosent mer kvikksølv enn Verdens helseorganisasjons helsestandard har som øvre grense. Lokale jordbruksprodukter kan inneholde 60 ganger mer tungmetaller (kobber, krom, kadium, sink, nikkel, bly og jern) enn ikke-forurensede produkter i kontrollgrupper.

Slik så gruven i La Oroya ut i 1965.
Foto: Oroya.com Foto: Oroya.com
Slik så gruven i La Oroya ut i 1965.
Foto: Oroya.com Foto: Oroya.com Vis mer


La Oroya, Peru

Antall potensielt berørte mennesker: 35.000
Type forurensing: Bly, kobber, sink og svoveldioksid
Forurensingskilder: Tungmetallgruver og fabrikkindustri

La Oroya er en gruveby i de peruanske Andesfjellene. Gruven drives av det amerikanske selskapet Doe Run Corp. 99 prosent av barna som bor i og rundt byen har høyere blynivå i blodet enn det som regnes som akseptable grenser, ifølge peruanske myndigheter. Ifølge Blacksmith har Doe Run lovet å redusere de giftige utslippene fra gruvene.

Dzerzinsk, Russland

Antall potensielt berørte mennesker: 300.000
Type forurensing: Kjemiske og giftige biprodukter, inkludert sarin og VX-gass (nervegasser), bly og fenol
Forurensingskilder: Produksjon av kjemiske våpner under den kalde krigen

Denne byen var et senter for kjemisk produksjon, og også en fabrikk som produserte TEL, en svært farlig gift. Nesten 300.000 tonn med kjemisk avfall ble sluppet ut her mellom 1930 og 1998. 190 kjemikaler er identifisert i grunnvannet. Guinness rekordbok kaller Dzerzhinsk byen med mest kjemisk forurensing i verden.

Norilsk, Russland

Antall potensielt berørte mennesker: 134.000
Type forurensing: Luftforurensing, svoveldioksid, tungmetaller (nikkel, kobber, bly og selenium), fenoler, hydrogensulfid
Forurensingskilder: Gruver og fabrikkindustri

Norilsk er en industriby som ble grunnlagt som en arbeidsleir i 1935. Her finnes verdens største tungmetallssmelteverk, og det slippes ut 500 tonn kobber, 500 tonn, nikkel, to millioner tonn svoveldioksid hvert år. Snøen her er sort, lufta smaker av svovel og forventet levealder for fabrikkarbeidere er ti år lavere enn Russlands gjennomsnitt.

Den ødelagte reaktoren i Tsjernobyl.
Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia
Den ødelagte reaktoren i Tsjernobyl.
Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia Vis mer


Tsjernobyl, Ukraina

Antall potensielt berørte mennesker: 5,5 millioner, men tallet diskuteres
Type forurensing: Radioaktivt støv inkludert uran, plutonium, cesium-137, strontium og andre metaller
Forurensingskilder: Ulykken i en av reaktorene som skjedde 26. april, 1986

Ulykken i reaktoren for 21 år siden slapp ut 100 ganger mer radioaktiv stråling enn atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki. Fortsatt er tremilssonen rundt ulykkesstedet ubeboelig.

Kabwe, Zambia

Antall potensielt berørte mennesker: 255.000
Type forurensing: Bly, kadium
Forurensingskilder: Gruver og fabrikkindustri

I en 20 kilometers radius rundt byen er forekomstene av bly, kadium, kobber og sink i jorda mye høyere enn det Verdens helseorganisasjon regner som akseptabelt. I tillegg til forurenset vann, bor arbeiderne i områder med støvete og blyforurenset jord. Barnas blynivå i blodet er fem til ti ganger høyere enn det U.S. Environmental Protection Agency regner som tillatt maksimum. I mange tilfeller er blynivået dødelig høyt.

Fakta om Blacksmiths rapport

Blacksmith begynte å katalogisere verdens mest forurensede steder i 2006. Instituttet ber folk nominere steder, og har i dag en database på 400 byer og områder over hele verden. Stedene blir rangert etter hvordan forurensingen skader folks helse (særlig barnas).

Mannen som startet Blacksmith Institute, Richard Fuller, mener at for mindre enn en milliard dollar, cirka 5,5 milliarder kroner, kunne mange av helsefarene mennekser som bor i områder med stor forurensing bli redusert betraktelig. Enkle grep som å grave opp det giftige avfallet og flytte det til tryggere områder er et eksempel. Andre løsninger er mer komplekse, men fortsatt billige. Det gjelder for eksempel å sprøyte inn en sukkerblanding i vann som er forurenset av heksavalent krom, for å gjøre det mindre giftig.

- Hvis du bruker ti prosent av pengene, kan du fikse 90 prosent av problemet. Faktum er at barn blir syke og dør av denne forurensingen. Og det er ikke "rocket science" å fikse dette, sa Fuller til Forbes.

Kilde: Forbes og Blacksmith Institutes rapport The World's Worst Polluted Places 2007


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer