Verdens viktigste byer

Fra Buenos Aires til Barcelona, Fra Varanasi til Washington. Hva kan du om verdens byer? Test deg selv i storbykunnskap.

Publisert
Sist oppdatert

- Vi skulle gjerne hatt med mange flere byer, sier skribent Ragnar Hatlem, en av forfatterne bak den ferske reiseboken Verdens viktigste byer.

- Oslo, for eksempel. Hvilken annen by har en skulpturpark som Vigelandsparken? Og Karl Johan er alltid full av liv, jeg koser meg alltid når jeg går der.

52 byer

Verdens viktigste byer tar for seg 52 byer. Felles for dem er at de byr på opplevelser og har kulturhistorisk betydning. Hver by blir presentert i korte fakta av reisekjendisen Jens A. Riisnæs, og forfatter og fototgraf Ragnar Hatlem.

- Det har vært svært vanskelig. Mange byer har flere tusen år lang historie; hvordan får man den ned kortest mulig? spør Ragnar Hatlem.

DinSide har laget en test basert på boka. Finn ut hva du kan om noen av de 52 byene forfatterne har valgt å ta med.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.Vanskelige valg

Å velge ut byer til boka har heller ikke vært lett:

- Jens A. Risnæs og jeg var enige om 70-80 prosent av stedene som er presentert i boka. Vi ville ha med flere byer, for eksempel München, som er en undervurdert by, og Milano som har verdens fineste katedral. Vi vil også ha med Xi'an i Kina. Men vi har konsentrert oss om metropolene og de kulturhistorisk viktige byene.

Hvilke av de 52 omtalte byene er forfatternes favoritt?

- Jeg holder meg til Europa. Europas historie har gjort til at mye kunst og kultur er samlet på et lite område, og til tross for mange kriger, er mye bevart. I motsetning til for eksempel Kina som historisk sett vært veldig sentralistisk, har Europa hatt mange småstater hvor det har vært viktig å vise seg frem overfor hverandre. Særlig Firenze er et fantastisk historisk dokument over en tid som er forbi: Ingen steder i verden er det samlet så mye kunst på så liten plass.

Det tok forfatterne ett år å skrive boken, Reisevirksomheten kom i tillegg. Og mange opplevelser har det vært:

Varanasi i India er en opplevelse. Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van Hoegee
Varanasi i India er en opplevelse. Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van Hoegee Vis mer


- Den største opplevelsen er å møte folk og få lov til å kjenne dem. Varanasi var kanskje det største; folk deler åpent sitt verdensbilde, de forteller om Ganges som en guddom. Å få lov til å oppleve dette er kanskje et bidrag til å skape fred og forståelse.

Bokfakta

Tittel: Verdens viktigste byer
Forlag: Kagge forlag
Utgitt: 2003
Pris: 399 kroner

Illustrert

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer