Verdens villeste berg- og dalbaner

Raskest, høyest, lengst fall og flest skinnemeter. Vi gir deg verdens heftigste berg- og dalbaner.

Barske dragstervogner for barske karer som tør dette ...
Foto: Cedar Point Foto: Cedar Point
Barske dragstervogner for barske karer som tør dette ...
Foto: Cedar Point Foto: Cedar Point Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nykommeren Top Thrill Dragster slo flere rekorder da den startet opp i vår. Den har en topphastighet på 193 kilometer i timen, den tar deg 128 meter opp i lufta, og slipper deg ned i et 121,9 meter, 90 graders fall. Med disse tallene kan den amerikanske nykommeren skryte av å være verdens raskeste og høyeste berg- og dalbane; og dessuten den banen i verden med lengst fall.

Den høres uten tvil rask og skremmende ut, men vil dette si at det er den beste berg- og dalbanen i verden? Vi har spurt lederen for European Coaster Club, Justin Garvanovic, som reiser verden rundt for å prøvekjøre nye berg- og dalbaner.

Justin Garvanovic under testkjøring av Balder på Liseberg i vår.
Justin Garvanovic under testkjøring av Balder på Liseberg i vår. Vis mer

Lyst?

Ville du prøvd Top Thrill Dragster, om du fikk anledning? (Avsluttet)
JAAA(70%) 2362
Ville vært litt redd, men kjørt likevel(18%) 614
NEIII, er du gal!(12%) 420
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Skroll ned for å se hva han sier om Top Thrill Dragster.


Garvanovic antar at han har kjørt rundt 500 berg- og dalbaner til sammen, så man kan vel si at mannen har et visst sammenlikningsgrunnlag. Engelskmannen har tatt turen over til USA for å teste den nye Top Thrill Dragster. Og han er ganske så imponert.

- Ja, dette er verdens beste berg- og dalbane. Før jeg reiste over, tvilte jeg på dette, men det er den morsomste og mest spennende berg- og dalbanen jeg noensinne har kjørt, sier Garvanovic.

- Top Thrill Dragster tar deg 128 meter rett opp for dermed å slippe deg 121,9 meter rett ned. I våre ører høres dette temmelig skremmende ut. Er det det?

- Ja, det er det. Og det er den beste delen, etter min mening. Setet helt foran til venstre er den beste plassen, fordi du har banens støttekonstruksjon veldig nær deg når du raser ned fallet i svært høy hastighet.

Men selv om berg- og dalbaneentusiaster som Garvanovic elsker denne nykomlingen, innrømmer selv han at dette kanskje ikke er det heteste tipset for familien på tur.

- Nei, dette er en ekstremt spennende bane, så små barn burde absolutt holde seg unna. Men på den annen side: Dersom en er stor nok, burde alle prøve den, sier Justin Garvanovic, som sier det er svært fristende å reise tilbake for å kjøre den igjen.

Relaterte artikler:

 • Vi tester SuperSplash, årets nyhet på Tusenfryd

 • Vi tester Balder, årets nyhet på Liseberg

 • Les mer om Top Thrill Dragster

 • Test deg selv: Har du berg- og dalbaneskrekk?

 • Verdens heftigste berg- og dalbaner i 2001

 • Ut å reise?

  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:

 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Skitips: Sjekk Skiguiden for beste norske skisted. Finn det beste anlegget for ditt behov, vurdert av leserne selv.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer