Verdens villeste strikkhopp

Du er høyt oppe, det er langt ned. Her er verdens heftigste strikkhopp.

Høyest i verden - Bloukrans i Sør-Afrika (strikkhopperen er den lille røde prikken midt i bildet).
Høyest i verden - Bloukrans i Sør-Afrika (strikkhopperen er den lille røde prikken midt i bildet). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Avstanden fra broen ned til moder jord er hele 216 meter. Du suser nedover med hodet først i vill fart mot bakken, seks, syv sekunder i fritt fall. Hvem tør egentlig dette? Jo, for eksempel Johannes Kvalevåg (24) fra Stavanger.

Strikkhoppingens Rolls Royce?

Stedet er Bloukrans River Bridge, i Sør-Afrika. Selv om han aldri hadde hoppet i strikk før, lot Johannes Kvalevåg seg lokke under sitt surfeopphold i Sør-Afrika for to år siden. Han forteller:

- Hoppet blir gjort fra undersiden av broen, og man kommer ut dit ved å gå på en gangbro like under broen. Man går i grupper på 10-15 personer, og jeg husker at det ble en del venting før det ble min tur siden det gikk 10-15 min mellom hvert hopp. Jeg ble veldig overrasket over hvor lite nervøs jeg var mens jeg ventet på tur, men ble enda mer overrasket over hvordan bena ble som gele da jeg sto med tærne utenfor kanten og så over 216 meter rett ned. Alle de andre talte ned "5 - 4 - 3 - 2 - 1 - BUNGYYY!!!!", så var det bare å kaste seg utfor... Selve hoppet var en sinnsyk opplevelse, med et fall på 6-7 sekunder som føltes som en evighet! Bakken suser mot deg, og du lurer på om ikke strikken skal begynne å stramme snart...

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Kvalevåg forteller om et profesjonellt opplegg der arrangørene skal ha drevet med strikkhopping i 12 år uten en eneste ulykke.

- Selve strikken ble festet ikke bare i føttene, men også i en sele på kroppen (harness på engelsk), og alle punkter ble dobbelsjekket før hoppet. Etter hoppet ble en person heist ned til meg i en vaier, som han også festet meg i, og heiste meg opp igjen.

I vanndampen fra Victoria-fallene

Linn Johansen har hoppet bungy siden hun var 20.
Foto: Privat Foto: Linn Johansen
Linn Johansen har hoppet bungy siden hun var 20.
Foto: Privat Foto: Linn Johansen Vis mer
Linn Johansen i svevet over fra Victoria Falls bridge.
Foto: Privat Foto: Linn Johansen
Linn Johansen i svevet over fra Victoria Falls bridge.
Foto: Privat Foto: Linn Johansen Vis mer

Afrika kan også by på en annen legendarisk strikkhopp-opplevelse. Høyt over Batoka-juvet ved de kjente Victoriafallene, kan du suse ned mot elvedypet fra Victoria Falls bridge. 111 meter er avstanden fra topp til bunn. Linn Johansen (31) fra Skedsmokorset er en av dem som har prøvd seg her.

- Victoria Falls er det beste stedet jeg har hoppet. Omgivelsene er spektakulære med Victoriafallene i bakgrunnen. Jeg var der i 1997, og gjorde omkring 20 hopp der, forteller Johansen.

Hun hoppet første gang i strikk når hun var 20, og har til sammen gjort omkring 40 strikkhopp. Det første i Australia, og siden på så forskjelllige steder som New Zealand, Thailand og Hellerudsletta. Hun kommer med følgende advarsel:

- Strikkhopping er ikke ufarlig for ryggen. Jeg har opplevd at det kjennes helt greit ut rett etter hoppet, men har gjerne fått vondt i ryggen dagen derpå. Det sikreste er å følge instruksjonene og ta et svalestup. Begynner du med saltoer og andre krumspring er faren for skader større.

De fleste steder Johansen har hoppet har vært drevet av velrenommerte arrangører.

- Jeg ville betenkt meg på å hoppe en del steder. For eksempel har jeg hørt mye rart om strikkhopping i Tyrkia.

Høyt opp, langt ned

Nå kan det selvsagt diskuteres om de høyeste hoppene gir de beste opplevelsene.

- Farten er veldig stor i de lange hoppene, og strikken blir svært tung. Derfor kan du lett begynner å vingle, og de fleste får tårer i øynene slik at de ikke ser omgivelsene, forteller Petter Kvalsvik, strikkhopparrangør i Midnight Sun Bungee Team.

 • Likevel - her gir vi deg oversikten over flere ville opplevelser for adrenalinjunkier. Se hvor du finner noen av de høyeste strikkhoppene i verden, samt et godt tips for deg som vil hoppe i Norge.
 • Hvordan kom man egentlig på å hoppe i strikk? Les mer om strikkhoppingens merkelige historie.
 • Er dette trygt?

  Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer