Verdens villeste vitamindose

Frank Gehrys prestisjebygg i Bilbao må være den friskeste måten for en by å få en ny giv.

Publisert
Sist oppdatert
Guggenheimmuseet ligger ved bredden av elven Nervión.
Guggenheimmuseet ligger ved bredden av elven Nervión. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Den triste industribyen Bilbao mellom fjellene og elven Nervión i Baskerland, trengte en ny giv. Det er tidlig nittitall, og arbeidsledigheten i området nådde skremmende høyder - gleden og moroa var langt borte. Myndighetene tok en sjanse da de bestemte seg for å bruke tid og penger på å skaffe byen et nytt prosjekt. Og ubeskrivelig flaks gjorde at den søkkrike Guggenheimstiftelsen også jaktet på et sted for sin utadrettede kunstvirksomhet i Europa. Partene fant hverandre, og de fant arkitekt Frank O. Gehry. Vips - syv år og 100 millioner dollar senere var byens vitamininnsprøyting et gedigent faktum.

 • Se bildene av det spektakulære titaniumbygget, og mer fra utstillingene som vises inne i museet.
 • Titanium-koloss

  Gehrys byggverk fra 1997 er helt unikt i sitt slag, og matches i senere tid kun av det stålkledte konserthuset han har tegnet for Disney i Los Angeles. Inngangen finner vi mange lange trappetrinn ned for inngangspartiet som er dekket av gylden spansk kalkstein. Bygningen gror opp som en metallblomst ved elven i Bilbaos sentrum, og vannet reflekteres i titaniumplatene som dekker store deler av bygningskroppen. Metallet fortsetter også inn i byggverket slik at overgangen mellom inne og ute nesten viskes bort. Store glassflater reiser seg mellom bygningselementene og slipper nødvendig lys inn i museets 24.000 kvadratmeter med gulvflate. Det største galleriet strekker seg i hele 130 meters lengde og har 30 meter fra vegg til vegg på sidene. Under vårt besøk finner vi for eksempel de tre gigantiske røde spanske venusene her (se bildet).

  Tre røde spanske venuser av Jim Dine hører med til de permanente samlingene.

Foto: Guggenheimmuseet
  Tre røde spanske venuser av Jim Dine hører med til de permanente samlingene.

  Foto: Guggenheimmuseet Vis mer


  Moderne kunst

  Museet kan i tillegg til de faste utstillingene med blant annet sprelsk pop-art, tilby stadig ambulerende utstillinger både fra Guggenheimstiftelsens samlinger og fra andre kilder. De gruer seg heller ikke for å flytte vegger og gjøre om innvendige gallerier for å tilpasse rommene til kunsten som vises frem. Og her er det ikke Rembrandter og DaVincier som dominerer, men heller Maplethorper og Warholer. Kunsten er spennende, moderne og til tider provoserende. Men også inspirerende. Det ser vi for eksempel under vårt besøk da hele skoleklasser er igang med å gjennskape sine egne varianter av Miquel Navarros gigantiske Wall City ved hjelp av digre byggeklosser.

  Et besøk på Guggenheimmuseet i Bilbao koster ti euro for voksne, seks euro for barn og studenter.

  Flere arkitekter

  Museet er bare en av flere elementer som baskiske myndigheter har lansert for å revitalisere Spanias fjerde største by. De vil også bruke 500 millioner dollar for å øke kapasiteten i havnen i Bilbao, som byen alltid har levd av. Et nytt undergrunnssystem åpnet i 1995, og kjennetegnes ved de gigantiske glasshvevingene som viser vei ned under bakken. Flyplassen er ombygd etter planer av den spanske arkitekten Santiago Calatrava, og arbeider langs elvebredden er i full gang for å utvikle området nær Guggenheimmuseet. Cesar Pelli har konstruert planer som inkluderer parker, boliger, kontorer, handleområder og mer. Den grå industribyen reiser seg igjen, ved hjelp av modig satsning på moderne kunst og arkitektur. I fjor er det beregnet at byen og virksomheter her tok inn mer enn 153 millioner euro i omsetning fra aktiviteter og tilreisende knyttet til Guggenheimmuseet alene.

 • Se bildene av titanblomsten, og mer fra utstillingene du kan se inne i museet.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer