Verdens villeste vitamindose

Frank Gehrys prestisjebygg i Bilbao må være den friskeste måten for en by å få en ny giv.

Publisert
Sist oppdatert

Den triste industribyen Bilbao mellom fjellene og elven Nervión i Baskerland, trengte en ny giv. Det er tidlig nittitall, og arbeidsledigheten i området nådde skremmende høyder - gleden og moroa var langt borte. Myndighetene tok en sjanse da de bestemte seg for å bruke tid og penger på å skaffe byen et nytt prosjekt. Og ubeskrivelig flaks gjorde at den søkkrike Guggenheimstiftelsen også jaktet på et sted for sin utadrettede kunstvirksomhet i Europa. Partene fant hverandre, og de fant arkitekt Frank O. Gehry. Vips - syv år og 100 millioner dollar senere var byens vitamininnsprøyting et gedigent faktum.

Se bildene av det spektakulære titaniumbygget, og mer fra utstillingene som vises inne i museet.

Titanium-koloss

Gehrys byggverk fra 1997 er helt unikt i sitt slag, og matches i senere tid kun av det stålkledte konserthuset han har tegnet for Disney i Los Angeles. Inngangen finner vi mange lange trappetrinn ned for inngangspartiet som er dekket av gylden spansk kalkstein. Bygningen gror opp som en metallblomst ved elven i Bilbaos sentrum, og vannet reflekteres i titaniumplatene som dekker store deler av bygningskroppen. Metallet fortsetter også inn i byggverket slik at overgangen mellom inne og ute nesten viskes bort. Store glassflater reiser seg mellom bygningselementene og slipper nødvendig lys inn i museets 24.000 kvadratmeter med gulvflate. Det største galleriet strekker seg i hele 130 meters lengde og har 30 meter fra vegg til vegg på sidene. Under vårt besøk finner vi for eksempel de tre gigantiske røde spanske venusene her (se bildet).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer