Verdensarv i krigssonen

UNESCO frykter for flere kulturminner under krigen i Irak.

Verdens kulturarv.
Verdens kulturarv. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Irak har per i dag kun ett kulturminne på UNESCOs verdensarvliste, men har flere steder som UNESCO anser som viktige for verdenshistorien, sammen med en av de viktigste arkeologiske samlingene i verden.

Skroll ned for å lese resten av artikkelen.

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) er FNs organisasjon for forskning, utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. På verdensarvlisten er kulturminner og naturskatter som man anser som av enestående universell verdi. Det er krav til hvordan disse stedene skal være, og dessuten stilles det krav til myndighetene om informasjon om stedene og planer om konservering osv. I Iraks tilfelle har det ikke manglet på aktuelle steder, men heller på grundig nok informasjon og konserveringsplaner fra myndighetene.

Hatra

I dag er Irak representert med kun ett kulturminne på verdensarvlisten. Dette er Hatra, som var en festningsby fra det Parthianske rike rundt 247 f.Kr. til 228 e.Kr. Hatra var også hovedstad i det første arabiske kongedømme. Stedet stod imot invasjoner av romerne i år 116 og 198 e.Kr. Bortsett fra bekymringene hva gjelder eventuelle skader på byggverket under krigshandlinger, har også UNESCO ytret bekymring om kulturminnets tilstand tidligere. Innganger er boltet igjen for å forhindre plyndring, og det har vært manglende vedlikehold.

Syv steder

I 2000 sendte Irak en liste med syv kulturskatter som de mener bør nomineres til verdensarvlisten. Dette er byggverk, byer og graver, her er noen: Fortidsbyen Nineveh, Ashur – den første hovedstaden i det Assyrianske riket, Samarra – den største arkeologiske området i verden i dag, Ur – tempeltårn og kongegraver og middelalderbyen Wasit.

I tillegg til disse stedene frykter man for den verdifulle arkeologiske samlingen med kulturskatter fra Irak, som befinner seg på museet i Bagdad. Her er blant annet litterære tekster som skriver seg fra 2500 f.Kr.

 • Les mer om verdens kulturarv på UNESCOs nettsider

 • Ut å reise?

  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:

 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Skitips: Sjekk Skiguiden for beste norske skisted. Finn det beste anlegget for ditt behov, vurdert av leserne selv.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer