Verdensarv i krigssonen

UNESCO frykter for flere kulturminner under krigen i Irak.

Verdens kulturarv.
Verdens kulturarv. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Irak har per i dag kun ett kulturminne på UNESCOs verdensarvliste, men har flere steder som UNESCO anser som viktige for verdenshistorien, sammen med en av de viktigste arkeologiske samlingene i verden.

Skroll ned for å lese resten av artikkelen.UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) er FNs organisasjon for forskning, utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. På verdensarvlisten er kulturminner og naturskatter som man anser som av enestående universell verdi. Det er krav til hvordan disse stedene skal være, og dessuten stilles det krav til myndighetene om informasjon om stedene og planer om konservering osv. I Iraks tilfelle har det ikke manglet på aktuelle steder, men heller på grundig nok informasjon og konserveringsplaner fra myndighetene.

Hatra

I dag er Irak representert med kun ett kulturminne på verdensarvlisten. Dette er Hatra, som var en festningsby fra det Parthianske rike rundt 247 f.Kr. til 228 e.Kr. Hatra var også hovedstad i det første arabiske kongedømme. Stedet stod imot invasjoner av romerne i år 116 og 198 e.Kr. Bortsett fra bekymringene hva gjelder eventuelle skader på byggverket under krigshandlinger, har også UNESCO ytret bekymring om kulturminnets tilstand tidligere. Innganger er boltet igjen for å forhindre plyndring, og det har vært manglende vedlikehold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer