Årets sommer vil av mange bli husket for hetebølger, skogbranner og flom. Men det er ikke ekstremværet som har vært den største årsaken til at norske reisende har henvendt seg til SOS Internationals alarmsentral.
Men årsaken til de fleste reiseskadene når nordmenn er på ferie er kanskje ikke det du tror.
Høysesongen
Mageinfeksjon ligger på topp over de vanligste sykdommene i ferien - og får dermed også ofte kallenavnet «turistmage».
- Vi ser mange som blir dårlige i magen mens de er på sommerferie i Syden, og det kan ødelegge en hel ferie om man ikke tar tak i den raskest mulig. Vi oppfordrer alltid til å ha nummeret til alarmsentralen med på ferie og ringe så fort som mulig for å få hjelp til behandling, slik at en mageinfeksjon ikke får utviklet seg mer enn høyst nødvendig, sier Karin Tranberg, som er divisjonsdirektør i Travelcare hos SOS International.
SOS International ble etablert i 1961, og er eies av de 11 største forsikringsselskapene i Norden.
De vanligste
Når det gjelder reiseskader så er det heldigvis de mindre skadene som opptrer oftest. Selv om de er små så kan de likevel ødelegge ferien.
En typisk skadeårsak i sommerferien er at man vrikker foten mens man traver rundt i løse sandaler eller flipflops, viser tallene fra forsikringsselskapene.

Lover værgaranti
Juli er den travleste reisesommermåneden og dermed også måneden flest nordmenn trenger hjelp i forbindelse med sykdom eller skader.
55 prosent av alle saker opprettet sommeren 2023 er i juli. Og de fleste skadene skjedde i uke 29 - etterfulgt av henholdsvis uke 28 og 30.
Dette er også de travleste reiseukene og regnes ofte som «fellesferien».
På toppen
Det store flertallet av sykdommer og skader skjedde i varmere strøk.
Spania var landet som lå på topp når det gjelder reiseassistanse fra SOS International sommeren 2023. Hver femte skade oppsto i Spania.
Det er kanskje ikke overraskende, all den tid Spania også topper statistikken for nordmenns foretrukne ferieland.
Statistikken fra SOS International viser at ungdom i alderen 10-19 og 20-29 år har vært hardt rammet når det gjelder sykdom og skader. Hver tredje skade kom fra disse målgruppene sommeren 2023.

Båtsjokk: - Aldri sett maken
Sjekk forsikringen
Det lønner seg å ha oversikt over reiseforsikringen før du reiser hjemmefra.
Og husk å bestille reiseforsikringen før du bestiller selve reisen. Ellers vil ikke reiseforsikringen dekke en avbestilling eller kansellering dersom du blir syk for ferien starter.
Reiseforsikring som et supplement til europeisk helsetrygdekort, da flere ting ikke dekkes av det europeiske helsetrygdekortet, for eksempel behandling ved private klinikker/sykehus, som oftest ligger i turistområdene, og ikke minst hjemtransport, som også er en dyr affære å måtte betale for selv.

Har du et tips om reiseforsikring?
Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om skader eller sykdom i ferien og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?