Flyreiser og sikkerhet:

Vet du hva dette er?

Dette visste du neppe om hullet i flyvinduet.

PUSTEHULLET: Det lille hullet er plassert for at vinduet skal kunne «puste». Foto: Odd Roar Lange
PUSTEHULLET: Det lille hullet er plassert for at vinduet skal kunne «puste». Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen elsker setet i midtgangen på flyreisen. Noen få synes midtsetet er det det beste, mens mange sverger til vindusplassen.

Vindusplassen gir passasjeren god mulighet til å følge med hva som skjer utenfor flyet og kan noen ganger by på fantastiske naturopplevelser.

Sitter du innerst, har du kanskje lagt merke til at det er et litt hull nederst på vinduet. Og er du usikker på hvorfor dette lille hullet er der, er du neppe alene. Det er nok flere som undrer seg over det, og i denne saken får du vite hva hullet er godt for.

Dette er forklaringen

Flyvinduet består av flere lag, og sjefpilot Karl Wilhelmson i SAS forklarer årsaken på denne måten til DinSide:

Ytterst finner vi et eksteriør, som er hovedstrukturen i vinduskonstruksjonen på kommersielle fly.

Deretter kommer et eksternt mellomprodukt som er en backup for det eksterne glasset. Så fortsetter det til en en indre midtdel som gir beskyttelse dersom de to ytre går i stykker.

Etter dette kommer en indre del som beskytter mot skader på den indre midtdelen. De tre ytre delene er forseglet og i utgangspunktet lufttette.

LAG PÅ LAG MED VINDU: Her ser du en skisse av hvordan flyvinduet på passasjersidene er konstruert. Illustrasjon: SAS
LAG PÅ LAG MED VINDU: Her ser du en skisse av hvordan flyvinduet på passasjersidene er konstruert. Illustrasjon: SAS Vis mer

Så kommer delen hvor du finner det synlige hullet. For det er et mellomrom mellom den ytre og indre midtdelen, og for å tillate trykkutjevning mellom dem er det et lite hull hvor luften kan passere.

- Dette er årsaken til at det er et lite hull i flyvinduet, og det er ingen grunn til bekymring når du legger merke til «pustehullet» på din neste flyreise, avslutter Wilhelmson.

Eksperthjelp

Har du et spørsmål om reiser generelt eller flyreiser spesielt. Send gjerne ditt spørsmål til oss i DinSide så skal vi finne ekspertene som kan gi deg det beste svaret.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer