- Vi er ikke forberedt

Eksperten mener at Norge ikke er forberedt på den ventede turiststrømmen.

TURISME: Kjersti Ruud Walaas tror flere vestlandsfjorder vil få en turistøkning. Foto: NTB
TURISME: Kjersti Ruud Walaas tror flere vestlandsfjorder vil få en turistøkning. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hetebølgen har herjet i store deler av Europa den siste tida, og ført til svært høye temperaturer. Klimaendringene gjør at ekspertene forventer at turiststrømmene vil flytte på seg.

Førstelektor ved Reiselivsledelse og opplevelsesutvikling ved Høyskolen Kristiania, Kjersti Ruud Walaas, tror at Norge vil oppleve mer turisme framover.

- Flere kommer til å være i Norge, Skandinavia og Nord-Europa i sommermånedene fordi klimaet er bedre her. Middelhavslandene er så proffe og klarer å håndtere turismen, men Norge har ikke tatt noe særlig ansvar for at reiseliv er en næring. Det må vi gjøre nå, forteller hun til DinSide.

DinSides reiselivsekspert Odd Roar Lange trekker også fram Norge som ferieland.

- Vi har klimaflyktninger som kommer sørfra og opp hit.

Ønsker turistskatt

Walaas forklarer at Norge må forberede seg på en annen type turisme enn tidligere.

- Vi trenger strukturelle endringer for å organisere reiselivet. Vi må lære litt av Spania, Italia og Hellas. Sånn som det er nå i Norge gjør hver enkelt kommune akkurat som de vil, men de mangler ressurser og samordning.

Hetebølge og skogbranner herjer i Sør-Europa. Reiseekspert Odd Roar Lange forklarer hvorfor mange vil slutte å reise til land som Hellas, Spania og Italia. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV Vis mer

Førstelektoren ønsker også at det innføres turistskatt.

- Det er fort gjort at det blir for mange turister og myndighetene må innføre turistskatt for å ha infrastrukturen som turistene trenger. Myndighetene har sagt at det skal innføres, men de har vært fryktelig treige. Vi må være føre var for å unngå for mange turister samtidig.

- Vi har en fellesferie som legger til rette for en stram bruk av ferien, som vi må gå vekk fra med tanke på klimahensyn og ferieavvikling. Det er mange ting myndighetene må se på. Det er veldig spennende, men krever at vi tar tak, sier hun videre.

Vil ta grep

DinSide har presentert Walaas’ kommentarer til statssekretær Anne Marit Bjørnflaten i Nærings- og fiskeridepartementet. Hun forteller at Norge kanskje aldri har vært mer attraktivt som reisemål, men at det kan oppstå utfordringer på noen av de mest ikoniske naturattraksjonene.

- Det kan være mangel på toaletter, for mange besøkende på samme tid eller slitasje på natur og omgivelser. Slike situasjoner gir en dårlig opplevelse for både besøkende og for lokalbefolkningen. Lokalsamfunnene ender ofte opp med å måtte håndtere disse utfordringene, med begrensede ressurser. Det må vi gjøre noe med.

Statssekretæren legger til at regjeringen jobber med å sette i gang pilotprosjekter for besøksbidrag.

- Besøksbidrag vil bidra til å gjøre reiselivsnæringen mer bærekraftig og helårlig. Tanken er at besøkende bidrar litt ekstra, sånn at lokalsamfunnet kan legge bedre til rette for både fastboende og besøkende.

- Høy prioritet

Bjørnflaten forklarer at de har mottatt forslag til piloter fra kommuner og reiselivsaktører som er interesserte.

- I tillegg peker reisemålsutvalget på muligheter for en nasjonal modell. Reisemålsutvalget anbefaler også å styrke samarbeidet på reisemålene, gjennom å etablere en bredt sammensatt reisemålsledelse. Høringa på NOU-en er nå avsluttet, og vi ser på hvordan vi best kan følge opp forslagene og innspillene som har kommet inn.

Avslutningsvis legger hun til at Næringsdepartementet er opptatt å finne robuste løsninger, og har satt ned en tverrdepartemental arbeidsgruppe for å gjøre grundige vurderinger.

- Det er for tidlig å si noe om utformingen, men arbeidet har høy prioritet og vi sikter på å få ordningen klar i løpet av året, forklarer Bjørnflaten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer