Vi glemmer for millioner

Mobiltelefoner, pc-er, barnevogner, klær og taxfree varer. Det er ingen grenser for hva vi glemmer på reisen.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I fjor reiste 13.441.972 passasjerer gjennom Oslo Lufthavn Gardermoen. De fleste med verdifulle gjenstander og utstyr på slep, og ikke alle med like god kontroll på sakene sine. Store verdier i hittegods blir ligger igjen i passasjerenes kjølvann, og det er mye verdifullt og merkelig som blir gjenglemt.

 • Kremerte slektninger og brukte gebiss - se hvilke merkelige saker amerikanske reisende glemmer på flyplassen.
 • Skroll ned for mer.

  Tusenvis av gjenstander på OSL

  I første halvår i år viser tall fra Adecco Security at vi glemmer tusenvis av gjenstander på og rundt flyplassen.

  Glemte mobiltelefoner er det mange av.
  Glemte mobiltelefoner er det mange av. Vis mer


  Her er hva vi glemmer mest av:

  1. Klær - cirka 1.500 plagg
  2. Reiseeffekter som vesker og kofferter - cirka 1.100 enheter
  3. Briller - cirka 900 par
  4. Mobiltelefoner - cirka 800 stykker
  Forøvrig glemmes mange ting som må antas å være av en viss verdi for eierne: Hittegodskontoret fikk i første halvår inn nesten 200 smykker, nesten 600 verdipapirer og id-papirer (for eksempel lommebøker), drøyt 100 enheter med datautstyr (mest bærbare PCer), nesten 200 kameraer og videoutstyr, og hele 19 barnevogner (!). På listene over hittegods finner vi dessuten nøkler, musikkinstrumenter, sportsutstyr, medisiner, klokker, leker, taxfreeposer, CDer og bøker.

  Husk å fjerne våpenlignende gjenstander

  Praktisk, men ikke i håndbagasjen.
  Praktisk, men ikke i håndbagasjen. Vis mer


  I sikkerhetskontrollen må mange forlate sine neglesakser, lommekniver, hårsprayflasker og strikkepinner. Slike ting kan sendes som vanlig bagasje, oppbevares til du kommer tilbake, eller kastes. Tenk deg litt om før du pakker håndbagasjen, så sparer du tid både for deg selv og andre passasjerer.

  Ta kontakt

  Har du mistet noe på flyplassen? Adecco Security har 500 sikkerhetsansatte på Gardermoen, og holder også styr på størsteparten av alt hittegods som dukker opp på og i nærheten av flyplassen. Sommer er høysesong for glemte gjenstander, og vil du finne ut om de har akkurat dine ting liggende, tar du kontakt med hittegodskontoret som holder åpent fra 05 til 24.

  - I høysesongen kan det være vanskelig å komme gjennom på telefon - send e-post til hittegods@adecco.no, tipser Petter Vådal, prosjektleder i Adecco Security til DinSide Reise.

  - Husk å legge ved nøyaktig beskrivelse av det du har mistet, fotografier, serienumre, pinkoder og lignende letter identifiseringen.

  Du kan også følge med på disse nettsidene, der store deler av hittegodset blir løpende registrert. Det kan ta noen dager fra du har mistet sakene, til de kommer inn og blir registrert hos hittegodskontoret. Om du ikke får napp på første etterlysning, prøv igjen om en uke.

  Tre måneder

  Sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Foto: Karoline
  Sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Foto: Karoline Vis mer


  Viser det seg at dine saker dukker opp blant hittegodset, kan du hente det selv eller få det sendt. Mange typer ting kan sendes i postoppkrav eller med bud. Noen saker må hentes ved personlig oppmøte. Det gjelder for eksempel verdipapirer, identifikasjonspapirer og bankkort.

  Kun en tredjedel av alt hittegodset blir hentet innen tre måneder. Etter den fristen går det til lensmannen i Ullensaker som enten auksjonerer sakene, eller sender dem til destruksjon.

 • Kremerte slektninger og brukte gebiss - se merkelige saker som glemmes på amerikanske flyplasser.
 • Mer om reisegods

 • Les også hva og hvor mye du kan ta med på flyet

 • Håndbagasjetrøbbel - ble frastjålet verdisaker

 • Fy, fy på fly - gjenomgang av bagasjereglene i etterkant av 11. september.
 • Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer