Norgesferie:

- Vi jubler over julestemning i juli

Her bruker nordmenn årets feriepenger.

- Vi jubler over julestemning i juli
Publisert
Sist oppdatert

Det er turistbonanza i Sommer-Norge. Og nå jubler man over at norske turister endelig er tilbake for fullt.


Turistbygda Geiranger i Møre og Romsdal fryktet reiselivskollaps da den internasjonale cruiseturismen forsvant sist sommer. Men nå går det mot en ny rekordsommer i bygda til tross for fraværet av internasjonale gjester.

Og Geiranger er stedet hvor norske turister bruker mest penger per turist.

Dette viser analysetall fra DNB som viser norske turisters sommerforbruk (uke 25-27) basert på kortbruk.

Julestemning

- Dette er noe vi virkelig gleder oss over. Jeg har snakket med flere forretningsdrivende som forteller om rekordomsetning. Det er den reneste julestemningen i butikkene. Og det jubler vi over, sier ordfører i Stranda kommune, Jan Ove Tryggestad til Dinside.

En rekke av reiselivsbedriftene Geiranger har valgt i stå utenfor destinasjonsselskapene som markedsfører reiselivet i Møre og Romsdal, uten at det ser ut til å dempe attraksjonskraften av de grunn. Snarere tvert i mot.

- Det er veldig mye folk i gatene både i bygda Hellesylt og Geiranger. Med god omsetning og god stemning. Vi er veldig takknemlige for at så mange nordmenn legger turen til oss i sommer. Dette kan være redningen for mange bedrifter, fortsetter Tryggestad.

Disse fylkene er vinnerne

Fjord og fjell: Breimsvatnet og Kandalen i Nordfjord er som plukket ut av en reklamefilm. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Fjord og fjell: Breimsvatnet og Kandalen i Nordfjord er som plukket ut av en reklamefilm. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Så langt i sommer er det fire fylker som utgjør hele topp 10-listen av populære kommuner/feriedestinasjoner sammenlignet med normalen i 2019.

Dette er fylkene Møre og Romsdal, Nordland, Trøndelag og Vestland.

Også på topp 30-listen fyller disse fire fylkene hele 26 av 30 destinasjoner.

Sammenligner vi 2021 mot 2020 er listen mer spredt, og fjorårets svært populære destinasjoner «taper» generelt på at de skal sammenlignes mot svært høye nivåer i 2020.

De ligger fortsatt høyt sammenlignet med et normalår, men foreløpig ikke like skyhøyt som i fjor.

Mange velger hjemmeferie

Den værmessig gode starten på sommeren i sør kan ha ført til at mange har valgt hjemmeferie i de første ferieukene.

- Totalt sett har våre kunder foreløpig lagt igjen tre prosent mindre utenfor eget fylke i år enn i fjor, men 29 prosent mer enn i 2019. Det betyr at overordnet er våre kunder noe mer hjemmekjære i år enn i fjor, sier Ine Oftedal, director of datatransformation i DNB.

Disse reiser mest

Borte bra - men hjemme best: Innbyggerne i sørlandsbyer som Lillesand trives med hjemmeferie. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Borte bra - men hjemme best: Innbyggerne i sørlandsbyer som Lillesand trives med hjemmeferie. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Men finvær til tross. Osloinnbyggerne vil gjerne ut av byen og er årets mest reiseglade så langt:

- Våre kunder i Oslo tar førsteplassen, slik de også gjorde i 2020. De legger igjen 30 prosent av total kortbruk utenfor eget fylke, mens kundene fra sørlandsfylket Agder er de mest hjemmekjære slik de også var i 2020.

De legger igjen hele 86 prosent av sitt total kortbruk i eget fylke.

LYN- OG TORDENVÆR: Dette bør du gjøre for å sikre elektronikken i boligen når det lyner og tordner. Video: Embla Hjort-Larsen / DBTV. Foto: NTB Vis mer

Populært i nord

Salangen i Troms og Finnmark er kommunen som øker mest i popularitet sammenlignet med 2020.
Mens Værøy ytterst i Lofoten kommer rett bak på en andre andreplass.
Av landets fem største storbyer er utviklingen i kortbruk sammenlignet med 2020 slik:
Oslo (11 prosent)
Kristiansand (1 prosent)
Stavanger (-4 prosent)
Bergen (-11 prosent)
Trondheim (-12 prosent).

Sammenligner man 2021 mot «normalen» i 2019:

Stavanger (55 prosent)
Bergen (46 prosent)
Trondheim (28 prosent)
Oslo (13 prosent)
Kristiansand (0 prosent).

Vinnerne

- Agder er «turistfylke nummer1» i Norge, hvor tilreisende turister legger igjen mest penger per turist, viser forbrukeranalysen.

Når man ser på tallene for kommuner er det altså Stranda med Geiranger som er «turistkommune nummer 1» i Norge.

Her legger de tilreisende turister legger igjen nesten 9 av 10 kroner (86 prosent), Tett etterfulgt av Lom (95 prosent), Aurland (med blant annet cruisedestinasjonen Flåm (83 prosent), Stryn (83 prosent) og Moskenes i Lofoten (82 prosent).

Populært: Sørlandet er også denne sommeren en vinner når det gjelder besøk og omsetning blant turister. En guidet fjordtur med M/B Østerøy i Grimstadskjærgården er en av de populære aktivitetene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Populært: Sørlandet er også denne sommeren en vinner når det gjelder besøk og omsetning blant turister. En guidet fjordtur med M/B Østerøy i Grimstadskjærgården er en av de populære aktivitetene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Våre kunder har foreløpig i sommer brukt nesten 50 prosent mer på hoteller i Norge (all kortbruk på nett og fysisk inkludert) enn i 2020, og vi har også brukt en signifikant større del av feriebudsjettet vårt på hoteller i år enn i fjor, sier Ine Oftedal og fortsetter:

- Når vi sammenligner kortbruk per kategori for turister i og utenfor eget fylke, er bruken innen serveringsvirksomhet én av de største forskjellene.

- Dersom vi er riktig heldige så kommer de første cruiseskipene tilbake til Hellesylt og Geiranger i slutten av august eller begynnelsen av september. Men vi tør nesten ikke håpe for mye, sier strandaordfører Tryggestad.

Mat, drikke og søvn koster

Tilreisende bruker 1 av 4 «feriekroner» på serveringsvirksomhet, mens turister i eget fylke kun bruker 1 av 8 kroner på serveringsvirksomhet. Og innen de ulike reiselivskategoriene bruker tilreisende 12 ganger så mye som turister i eget fylke. Her er det, ikke overraskende, spesielt overnatting som trekker opp.

Så langt i sommer har prisene på hotellrom kraftig i pris. Etterspørselen presser prisene i været, og «sørlandshovedstaden» Kristiansand er prisene økt med hele 30 prosent.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer