Flytrafikken inn og ut av Norge

Vi reiser utenlands, mens utlendingene reiser innenlands

Det er turisme som driver veksten i flytrafikken, viser nye tall.

KNUTEPUNKT NUMMER ÉN: Oslo lufthavn Gardermoens betydning som knutepunkt øker. Flyplassens andel av utlandstrafikken har økt fra 61 til 68 prosent fra 2015 til 2017, ifølge Avinors reisevaneundersøkelse. Foto: Berit Roald/NTB scanpix.
KNUTEPUNKT NUMMER ÉN: Oslo lufthavn Gardermoens betydning som knutepunkt øker. Flyplassens andel av utlandstrafikken har økt fra 61 til 68 prosent fra 2015 til 2017, ifølge Avinors reisevaneundersøkelse. Foto: Berit Roald/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Avinor har nylig lagt fram sin reisevaneundersøkelse for 2017, som viser hvordan flytrafikken til og fra Norge utvikler seg. Transportøkonomisk Institutt har analysert tallene.

I undersøkelsen ser vi blant annet at:

  • Antall innenlands flyreiser per innbygger har falt til 2,3 reiser per innbygger.
  • Reisefrekvensen har falt spesielt mye i Nord-Norge.
  • Antall forretningsreiser innenlands gikk totalt ned med to prosent fra 2015 til 2017, mens det var en vekst på åtte prosent i antall ferie- og fritidsreiser.

Som tallene indikerer, skyldes nær all vekst i flytrafikken mellom Norge og utlandet økt ferie- og fritidstrafikk. Det er London, København og Stockholm som er de største utenlandsreisemålene for rutetrafikken.

OSL er et viktig knutepunkt

Det er utlendinger på feriereise til og i Norge som står for den største økningen i flytrafikken de siste årene.

Oslo lufthavn (OSL) øker stillingen sin som knutepunkt:

  • Flyplassens andel av utenlandstrafikken har økt fra 61 til 68 prosent fra 2015 til 2017.
  • Andelen av innlandstrafikken som går til eller fra Oslo lufthavn har også økt, fra 73 prosent i 2015 til 75 prosent i 2017.
  • Andelen reisende fra regionale lufthavner som benyttet Oslo lufthavn som knutepunkt på vei til utlandet økte fra 51 til 58 prosent i samme periode.

Turistene øker trafikken

- Undersøkelsen vår viser at det særlig er den økte turismen som driver veksten i flytrafikken, noe turistnæringen også selv har bekreftet gjennom de siste sesongene, sier Dag Falk-Petersen, konsernsjef i Avinor.

De fleste turistene kom fra Storbritannia, USA og Tyskland, med henholdsvis 15, elleve og ni prosent markedsandel. Sverige, Danmark og Frankrike følger etter.

- Disse reisende blir lenge, og legger til sammen igjen store summer. Gode flytilbud er viktig for å fortsette å tiltrekke reisende til hele Norge, gjennom hele året, sier Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

Når det gjelder innenlandsreiser, øker antallet utlendinger på disse også, nærmere tallfestet med totalt 53 prosent fra 2015 til 2017.

Høyest andel utlendinger i 2017 hadde Oslo-rutene til Svalbard (53 prosent), Kirkenes (32 prosent) og Tromsø (30 prosent).

Reiser mer innenlands i 2018

SSBs Reiseundersøkelse viser at antall utenlandsreiser ble redusert i 2. kvartal i 2018 sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Samtidig økte antall innenlandsreiser så mye at det samlet sett ble det foretatt 17 prosent flere reiser i 2. kvartal 2018 enn for tilsvarende kvartal i 2017.

Omtrent tre av fire reiser var innenlandsreiser, og med «reiser» menes opphold utenfor helårsbolig med minst én overnatting, skriver SSB.

Nordmenn hadde 25,9 millioner overnattinger knyttet til reisene i 2. kvartal 2018, som er elleve prosent færre enn samme periode i fjor. Antall overnattinger i utlandet gikk ned, mens det var en vekst i antall overnattinger i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer