Vi sjekker ut flysikkerhetstreningen

Slik trener flyselskapene på krisesituasjoner.

VANLIG: Kabinpersonalet drilles på mange ulike situasjoner, slik at de skal kunne reagere på refleks. Den mest vanlige av slike nødsituasjoner er imidlertid sykdomstilfeller hos passasjerene.  Foto: KRISTIN SØRDAL
VANLIG: Kabinpersonalet drilles på mange ulike situasjoner, slik at de skal kunne reagere på refleks. Den mest vanlige av slike nødsituasjoner er imidlertid sykdomstilfeller hos passasjerene. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi drilles i sikkerhet, ikke i service. Vi trener og trener på situasjoner vi håper ikke skal skje, forteller Ellen Halvorsen, purser og instruktør for kabincrew hos SAS.

Dinside har besøkt opplæringssenteret for kabinpersonalet hos SAS på Gardermoen samt hos Ryanair på Stansted, og har fått se nærmere på hvordan sikkerhetsutstyret om bord fungerer, og hvordan besetningen trener.

Les også: I denne flysimulatoren trener pilotene. Den koster 81 millioner kroner. Vi har prøveflydd!

- Kunnskap hjelper ikke, vi må handle på refleks

- Sikkerhet er viktigst. Vi trener crewet på å kunne vurdere risiko og håndtere ulike situasjoner, vi trener på samarbeid mellom crew og cockpit og kommunikasjon oss imellom, forteller Halvorsen til Dinside.

På samme måte som kabinpersonalet, bruker også pilotene det meste av treningstiden til å øve på situasjoner de håper ikke skal skje. For eksempel ved hjelp av flysimulatorer som denne. For når en uønsket situasjon oppstår, er det viktig at man er såpass drillet på situasjonen at man handler på refleks.

- Det nytter ikke bare med kunnskap. Det er hva du gjør når du havner i en stresset situasjon som må trenes opp. På et vis trener vi instinktene, slik at vi ikke skal bli handlingslammet. Vi ønsker å opptre mest mulig hensiktsmessig dersom noe skjer, sier Halvorsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer