Vi tester skibriller

DinSide testet et utvalg av årets skibriller. Få tips til de rette brillene for deg under.

Publisert
Sist oppdatert

Om du er nybegynner eller proff alpinist, vil gode alpinbriller beskytte øynene både mot sola og hvis du faller. Dessuten vil gode briller hjelpe deg med å se konturer tydeligere og å lese forholdene i bakken bedre. Og de skal holde seg på plass, ikke minst.

Av de 10 forskjellige brillene vi testet fikk vi noen overraskende resultater. Det var ikke de dyreste brillene som gikk til topps på alle områder. Klikk deg gjennom bildespesialen og les kommentarer til de forskjellige brillene og hvordan panelet har vurdert dem.

Merk at de ti brillene vi har testet bare er et lite utvalg av skibrillene som er tilgjengelige på markedet.

Kriteriene:

Hvert enkelt leverandør er representert med sine dyreste og billigste briller med standard glass bestemt av leverandøren. Dette kan føre til at enkelte av brillene ikke hadde optimale glass på testdagen med tanke på glass og lyskontraster. Pris ble ikke oppgitt for testpanelet før testen. Panelet bestod av seks personer - tre kvinner og tre menn.

Her ser du resultatene. Se tabellen i bunn for prisinfo og delkarakterer:

Egenskapene som ble bedømt er kun fra praktisk test, og ikke laboratorium. Delkarakterene er gitt på en skala fra 1 til 5, der 5 er best. Også halve delkarakterer er tatt med for bedre å vise forskjellene på produktene i testen. Delkarakterene er til slutt regnet om til en totalkarakter.

Testen ble gjort på en dag med ganske flatt lys, men brillene er som sagt levert fra leverandør med standard glass for hver enkelt modell.

Brillene ble testet i bakkene i Hemsedal av et panel på 6 personer. Her ser vi totalvinner fra Smith til venstre og designvinner fra Poc til høyre.
Brillene ble testet i bakkene i Hemsedal av et panel på 6 personer. Her ser vi totalvinner fra Smith til venstre og designvinner fra Poc til høyre. Vis mer


Å lage alpinbriller som sitter godt på hjelmen og hodet ser også ut til å være en tøff oppgave, og briller som ikke sitter vil fort bli et irritasjonsmoment når du kjører på ski. Her gjør noen av de billige brillene en god jobb, mens de andre brillene får spredte resultater. Oakley scorer blant annet høyt på andre punkter, men på innstilling og praktisk karakter, er de ikke de beste.

Prisene som oppgis er innhentet fra hos importøren, og kan variere mellom ulike forhandlere og butikker. Det kan derfor være lurt å sjekke priser flere steder.

I tabellen nederst i saken kan du se de viktigste resultatene i testen, slik at du kan danne deg et bilde av hvilken alpinbrille som passer best for deg. Trykk på de blå lenkene over delkarakterene for å rangere de beste på spesifike områder.

Testresultater (Brillene ble gitt karakter fra 1 til 5 av testpanelet. Resultatene under er avrundet snittkarakter i tilegg til total score. )
Merke/modellPris ca kronerKomfortPraktisk karakterDesignTeknisk karakterTotalpoeng
Carrera Stealth11992,533,53,576
Carrera Chiodo4993,5423,577
Smith I/O189932,53,53,576
Smith Graphic799443487
Oakely Crowbar1350433486
Oakley A frame9003,533,5485
Scott Classic39933,51,5367
Scott Motive8992,5322,558
Poc Lobes13993,5343,584
Poc Bug Iris849332,5367
Panelet ble ikke opplyst om prisene på de forskjellige brillene før testen.


Dette bør du se etter når du velger skibriller:

  • Prøv brillene med skihjelm, for å sjekke at de sitter godt.
  • Sjekk hvordan du strammer og løsner brillene, og at du får strammet dem tilstrekkelig til at de sitter ordentlig på hodet ditt.
  • Ha dem på deg en stund, og sjekk at de ikke klemmer ubehagelig, og at de ikke dugger.
  • Ideelt sett bør du prøve dem utendørs, og sjekke hvordan konturene i snøen kommer frem i brilleglasset. Noen modeller kommer med utskiftbare glass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer