Vietnams øyparadis

Isolert paradis. Smaragdgrønt hav. Hengekøyer mellom palmetrærne. Noen øyer lever opp til klisjéene.

Publisert
Sist oppdatert

Den som reiser til Vietnam med begrenset tidsramme, kommer garantert til å lide valgets kval. Det er et langt, smalt land, og du skal være på konstant reisefot for å dekke over alt.

Skal, skal ikke til Hanoi i nord. Skal, skal ikke se minoritetsstammene i nordvest. Skal, skal ikke til Phu Quoc, Vietnams største øy…

Rom med gekko

De fleste turistene som kommer til Phu Quoc er vietnamesere. Foto: Vibeke Montero
De fleste turistene som kommer til Phu Quoc er vietnamesere. Foto: Vibeke Montero Vis mer

Vi dro til Phu Quoc. Ønsket om å oppleve en sydhavsøy i januar er vanskelig å undertrykke. Foreløpig er det bare ryggsekkturister og
vietnameserne selv som ferierer på Phu Quoc. Ingen masseturisme, ingen internasjonal flyplass. Vil man hit, må man via fastlandet. Enten med båt eller med fly.

Belønningen er akkurat sånn alle belønninger burde være; en klisjé med hvit sand, smaragdgrønt hav, hengekøyer strukket mellom palmene og en primitiv hytte på stranda til femti kroner natten. Lyset går klokken 23.00. Etter det fylles natten av lyden av hav og “geee-kko”… Hyttene kommer nemlig med egne øgler, som har gitt navn til seg selv på grunn av lyden de repeterer.

Se bildene fra Phu Quoc

Nå finnes bare stinkbomber

Phu Quoc var lenge et stridens eple mellom Kambodsja og Vietnam. Roen senket seg først sent på nittitallet, og det er fortsatt et anstrengt forhold mellom landene fordi begge mener at denne øya på nesten 600 kvadratkilometer tilhører dem. Som turist merker man ikke denne bitterheten. Det du ikke kan unngå å merke derimot, er dunsten av fisk som sniker seg inn i neseborene når du minst aner det.

Vietnams alltid-tilstedeværende fiskesaus, “nuoc mam”, produseres her. Den som ikke har noe imot lukten av fermentert fisk, kan besøke fabrikklokalene hvor digre plastcontainere fylles med denne oljelignende sausen. Vil du ha med deg en flaske fiskesaus hjem, så glem det! Vietnam Airlines har forbudt sine passasjerer å ta den med etter at flere flasker har sprukket og lekket ut i kabinen.

To sider, nesten samme sak

Ryktet sier at en internasjonal flyplass er planlagt. Skjer det, er det vanskelig å spå Phu Quocs framtid. Mitt tips er at østsiden av øya uansett vil holdes uspolert lenger enn vestsiden. Langs Long Beach på vestsiden er flere store hotellanlegg allerede på vei opp. Dagens flyplass og øyas hovedstad Duong Dong, ligger også her. Men foreløpig er alt på en microskala i forhold til andre asiatiske strandparadis. Duong Dong rusler du gjennom på en halvtime, og da har du sett ALT.

På østsiden finnes ingen store hotellkompleks. Bare noen få hytter på stranda med et par hjemmesnekrede solsenger. Her er det så uturistifisert at det ikke engang finnes noen som kan gi deg en massasje mens du ligger og nyter sola!

Se bildene fra Phu Quoc

Alltid fersk fisk å få tak i på fiskemarkedet. Foto: Vibeke Montero
Alltid fersk fisk å få tak i på fiskemarkedet. Foto: Vibeke Montero Vis mer


Stjernestranda

My Lan er er at hyttekompleksene på østsiden. Stjernestranda (Bai Sao) er øyas vakreste med kritthvit sand og glassklart hav. Her treffer vi mennesker som har kommet tilbake hvert år de siste fem årene. Familier med babyer, jenter på egen hånd, forelskede par.

Det er ikke vanskelig å se Bai Sao og My Lans appell. “Dette er stedet jeg drømmer om når jeg er stressa på jobb i Paris” forteller franske Magalie. Her er det ingen bakgrunnsmusikk, ingen innpåslitne selgere, ingen reklameskilt, ingen turisthorder, ingen klokkeslett å forholde seg til. Bare helt enkelt ti hytter, noen bord i havkanten, naturlig skygge fra trærne og et slags strandhus fullt av hengekøyer. Her sover kelnerne om natta finner vi ut senere, men på dagtid er de perfekte for en turistsiesta. Og når kvelden faller på, gynges det side om side med andre reisende med en bok i fanget og en fersk ananasshake.

Hopp i havet

De fleste som kommer til Phu Quoc gjør det for å nyte strandlivet. Men det finnes selvfølgelig ting å gjøre her som involverer litt mer innsats enn å gå ti meter fra hyttedøra ned til vannet. Dykkere vil juble over korallrevene som ligger utenfor An Thoi i sør og rundt Turtle Island på nordvestkysten. Mange karakteriserer dette som Vietnams beste dykkeopplevelser. Rainbow Divers i Duong Dong drives av proffe og lidenskapelige dykkere fra Australia som har flyttet hit og satt opp sin egen bedrift. De er kunnskapsrike og så overbevisende serviceinnstilte som bare australere kan være.

Dra dit pepper´n gror

Phu Quoc er 70 prosent skog og nokså urørt territorie. Innenlands er øya full av pepperplantasjer, og den som vil lære mer om hvor pepperet kommer fra, kan ta kontakt med Khu Tuong-plantasjen et kvarters kjøring nord for hovedstaden. Små veier går på kryss og tvers gjennom øya, de aller fleste asfalterte og noen med presset sand.

Lite trafikk gjør dette til et bra sted å leie moped. Vi betalte femti kroner per dag, og fikk nye, fine mopeder. Såre romper og lår fikk vi også… det var derfor vi gjerne skulle hatt et par massører på stranda, men akk… det er krevende å være turist!

Se bildene fra Phu Quoc

Fakta om Phu Quoc

Til og fra
Det går ingen direktefly til Vietnam fra Norge. Du må i de fleste tilfeller mellomlande to ganger. British Airways, Star Alliance (SAS, Lufthansa og Thai Airways) eller KLM/Air France/Vietnam Airways tilbyr alle billetter. Regn med å betale cirka 8.000 kroner eller mer for tur/returbillettene.

Det er to transportmuligheter fra fastlandet og ut til Phu Quoc: Fly med Vietnam Airlines fra Ho Chi Minh City (1 time) eller fra Rach Gia som er nærmeste fastlandsby (25 minutter). Flybilletter er rimelige, omtrent 250 kroner for én vei. Ellers kan du ta båt ut. Det går en hydrofoil fra Rach Gia to ganger daglig. Turen tar 2,5 timer og koster omtrent femti kroner.

Apollo hadde tidligere charterreiser til Phu Quoc, men har tatt øya av programmet.

Overnatting
Det anbefales å bestille hotell før ankomst. Da slipper du å forholde deg til alle som vil selge stedet sitt på flyplassen eller i havna. I tillegg blir du hentet av hotellets ansatte for 70 kroner.

Vi kan anbefale My Lan (+84 77 399 779> på østsiden av øya, og Beach Club (+84 77 980 998) på vestsiden av øya.

Se bildene fra Phu Quoc

På nett: Vietnam Tourism, Phu Quoc Info, Phu Quoc Hotels

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer