Munnbind

Viktig forskjell på munnbind

Det finnes mange typer munnbind. Sjekk merkingen før du kjøper.

FALSKE MUNNBIND: Disse tegnene skal du se etter når du kjøper munnbind. Video: Kristin Sørdal / Dinside. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo kommune skjerper nå reglene om munnbindbruk. Fra torsdag 29. oktober klokka 12 blir det blant annet påbudt med munnbind på offentlige steder innendørs, der man ikke kan være sikker på at man klarer å overholde avstandsregelen på én meter.

For generell bruk i befolkningen, er rådene fra myndighetene fortsatt at både engangsmunnbind og tøymunnbind kan brukes.

Dersom du trenger å bruke munnbind, er det viktig å være oppmerksom på forskjellene og begrensningene som ligger i de ulike typene.

For som du kan lese nedenfor:

Tøymunnbind skal ikke brukes av syke personer eller de som er i nærkontakt med syke personer.

Ulike krav

Det finnes ulike typer munnbind som er laget for ulik bruk og som skal tilfredsstille ulike krav, alt ettersom hvilken bruk de er tenkt for og hvilken standard de er laget etter.

Beskyttelsesutstyr som munnbind, ansiktsmasker, hansker og annet, kan være definert som enten «medisinsk utstyr» eller «personlig verneutstyr», avhengig av bruksområde og produsentens påstander.

Felles for både medisinsk utstyr og personlig verneutstyr, er at produktene skal være CE-merket og samsvare med regelverket for den typen utstyr det er laget som.

- Viktig å skille

Petter Alexander Strømme, lagleder medisinsk utstyr i Statens legemiddelverk, har tidligere uttalt til Dinside at det er viktig å vite at det finnes mange typer ulike munnbind.

Han understreker at de som omsetter og selger munnbindene må informere om hvilken type munnbind det er og i hvilke situasjoner de skal brukes.

- Det er viktig å skille tøymunnbindene fra de medisinske. Disse kan være laget av ulike materialer og beskyttelsesgraden kan være ulik. Det er viktig at det informeres om at dette ikke er medisinske munnbind - så de skal ikke brukes av syke personer eller de som er i nærkontakt med syke personer, sier Strømme.

Han sier videre at visse typer åndredrettsvern, som kategoriserer under «personlig verneutstyr», også beskytter mot virus og partikler.

- Vær bevisst

Ifølge NRK, har Tolletaten destruert millioner av munnbind som ikke oppfyller kravene. Hva bør forbrukerne se etter for å være sikker på at det produktet de kjøper, er godkjent og oppfyller kravene - og at de faktisk holder det pakken eller informasjonen i nettbutikken lover?

- Forbrukerne må være oppmerksomme på hvor de kjøper maskene og om de kjøper på nett, at de kjøper fra seriøse forhandlere, råder Strømme.

- Se etter CE-merking, norsk språk og at det er informasjon om produsent. Vær bevisst og spør forhandleren om hva slags type munnbind det er, oppfordrer han videre.

Tøymunnbind til privat bruk trenger ikke være CE-merket. Men myndighetene anbefaler at du velger et som oppfyller kravene i den nye standarden for tøymunnbind - som du kan lese mer om lenger nede i artikkelen.

Strømme understreker at det er produsenten som er ansvarlig for at produktet er produsert i tråd med kravene.

- Det er også viktig at de som importerer og selger disse produktene, er klare over hva de gjør og at de kjenner regelverket, sier han til Dinside.

FHI: Kan ha beskyttende effekt

Ifølge FHI finnes det dokumentasjon på at medisinske munnbind kan ha beskyttende effekt mot spredning av luftveisinfeksjoner i samfunnet, men at resultatene fra forskningen varierer sterkt.

FHI skriver videre:

 • Effekten av munnbind avhenger av blant annet filtreringsevne, om det brukes på korrekt måte og graden av smitte i samfunnet.
 • Hovedoppgaven til munnbindet er å hindre at smittsomme personer uten symptomer smitter personer som på grunn av ulike tilstander eller sykdommer er utsatt for smitte. Men effekten av munnbind i befolkningen generelt avhenger av smitteutbredelsen:
 • Ved lav smitte er ikke munnbind et hensiktsmessig smitteforebyggende tiltak. Med 100 nye smittetilfeller i Norge i løpet av en uke, må 200.000 personer bruke munnbind i samfunnet i én uke for å forebygge ett nytt tilfelle. Dersom utbredelsen øker til 1000 tilfeller på en uke, vil bare 20 000 måtte bruke munnbind i en uke for å forhindre ett nytt tilfelle.

(Kilde: FHI)

Her er de tre typene munnbind og forskjellene på disse:

Medisinske munnbind

Medisinske/kirurgiske munnbind er laget for bruk i helsetjenesten og innfrir gjeldende standarder. For å selges som medisinsk munnbind, må de oppfylle kravene i en egen standard, NS-EN 14683.

MEDISINSKE MUNNBIND: De er av denne typen, og kommer i tre filteringsgrader: I, II og IIR. Det er type I som anbefales til befolkningen ved bruk av denne typen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
MEDISINSKE MUNNBIND: De er av denne typen, og kommer i tre filteringsgrader: I, II og IIR. Det er type I som anbefales til befolkningen ved bruk av denne typen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Der skilles det mellom type I, type II og type IIR. Disse har litt ulike type bakteriell filtreringseffektivitet. Type II og type IIR er de med høyeste krav og skal brukes i for eksempel operasjonssal hvor det er høye krav til sikkerhet.

Det er type I som anbefales til den generelle befolkningen dersom du skal bruke medisinsk munnbind. Type II og type IIR skal forbeholdes helsepersonell.

Medisinske munnbind skal være merket med NS-EN 14683, som er standarden for medisinske munnbind.

I tillegg skal det være merket hvilken type maske det er, altså type I, II eller IIR.

De skal også være CE-merket og merking og bruksanvisning skal være på norsk.

MUNNBIND: Slik bretter du sammen et munnbind med ting du etter all sannsynlighet har fra før! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Tøymunnbind

Dette er munnbind som er laget av tekstiler eller andre vaskbare stoff. De er ment for bruk flere ganger og kan være hjemmelagde eller fabrikkproduserte.

I juni kom det en europeisk standard for ikke-medisinske munnbind, som også inkluderer tøymunnbind, med minimumskrav til munnbind brukt i det offentlige rom.

- Dette er et dokument som angir krav til hvordan man skal produsere et munnbind for bruk i det offentlige rom og hva man skal ta hensyn til, som en slags beste praksis i Europa. Skal man produsere og selge munnbind med merket CWA 17533 må man ivareta en del minimumskrav til design, bakteriell filtreringsgrad, testmetoder, –emballasje, merking og, informasjon for bruk, sier kommunikasjonsdirektør i Standard Norge, Marit Sæter, til Dinside.

Dokumentet utgis av Standard Norge som er det norske medlemmet i den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN.

Dersom man kan dokumentere at man følger kravene, kan man merke produktet med CWA 17553:2020.

Helsedirektoratet understreker i sine anbefalinger at tøymunnbind bør tilfredsstille den europeiske standarden for munnbind til bruk i det offentlige rom.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad uttalte i en pressemelding i august at tøymunnbind som kan gjenbrukes, er et godt alternativ til kirurgisk/medisinsk munnbind - men som Strømme påpeker ovenfor, må de ikke forveksles med medisinske munnbind og de må ikke brukes av syke personer eller av de som er i nærkontakt med syke.

Standarden inneholder også anbefalinger for hvordan man kan lage sine egne tøymunnbind og hva man skal tenke på ved bruk og vask.

Tøymunnbindene trenger ikke være CE-merket.

Når det gjelder anbefalingene fra myndighetene, kan også tøymunnbind brukes:

- Du kan bruke engangsmunnbind eller tøymunnbind, enten hjemmesydde eller kjøpte. Tøymunnbind kan vaskes og brukes flere ganger, og vil være et rimeligere og mer miljøvennlig alternativ enn medisinske munnbind som må kastes etter en gangs bruk, sier helseminister Bent Høie.

Slik skal de vaskes

 • Brukte gjenbruks-munnbind bør legges i en tett pose etter bruk, inntil du får vasket det
 • Skal vaskes mellom hver bruk
 • Skal vaskes på minst 60 grader
 • Ikke bruk tøymykner
 • Skal tørkes før bruk. Ikke bruk fuktig tøymunnbind
 • Ikke la et brukt munnbind komme i kontakt med annen vask/klær, før det er vasket
 • Rens gjerne vaskemaskinen med en kokevask før vask av munnbind
 • Vaskes med ballast (håndklær/laken) for å opprettholde vaskemaskinens mekaniske vaskeeffekter
 • Kontroller munnbindet etter vask og før du bruker det

Les mer om hvordan tøymunnbind skal være her.

Personlig verneutstyr

En siste type munnbind er typen som sorterer som «personlig verneutstyr» og som altså skal tilfredsstille de standardene som gjelder for denne typen produkter.

Dette er beskyttelsesutstyr som skal beskytte mot risiko som kan true brukerens helse eller sikkerhet.

Åndedrettsvern eller åndedrettsmasker har partikkelfiltrering som er ment for beskyttelse mot for eksempel damp fra kjemikalier eller støv.

ÅNDEDRETTSVERN: Kategoriserer under «personlig verneutstyr» og beskytter også mot virus og partikler. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
ÅNDEDRETTSVERN: Kategoriserer under «personlig verneutstyr» og beskytter også mot virus og partikler. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

For denne typen masker er det ulike krav ut fra de ulike produkttypene: En støvmaske må for eksempel ha en viss beskyttelse mot faste partikler, mens en maske som skal beskytte mot kjemikaliedamp må forhindre at gass slipper igjennom.

Alle munnbind/masker som er personlig verneutstyr, skal være CE-merket.

Det skal også være oppgitt hvilken standard masken er produsert etter. Og som for medisinske munnbind skal også disse maskene ha norsk brukerinformasjon.

Masker i denne klassen er typisk merket med KN95 eller FFP2.

KN95 er en kinesisk standard for åndedrettsmasker som kan filtrere 95 prosent av partikler, som er de samme som den amerikanske standarden for kirurgiske masker, N95. Ifølge den europeiske stadrardiseringsorganisasjonen CEN er forskjellen at KN95-maskene er ment for bruk av det generelle publikum, i det offentlige rom.

FFP2 er kun en annen standard som tilsvarer N95/KN95, og disse maskene beskytter mot faste og flytende aerosoler ( finfordelte dråper eller partikler som holder seg svevende en tid i luften) som ikke inneholder olje.

Du kan få åndedrettsmasker av denne typen både med og uten ventil.

Masker med ventil er ikke anbefalt mot coronaviruset fordi masker med ventil brukes for å beskytte den som har den på, mot smitte eller støvpartikler - men den gir ikke noen god filtrering av luften som pustes ut.

Masker med ventil beskytter ikke dem som er rundt dersom en smittsom person bruker maske med ventil, har overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet (FHI) sagt til Aftenposten.

Deler av saken har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 23. september 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer