Vil åpne for mer reising

EU vil ha felles reiseråd. Dette innebærer nye fargekoder og åpne grenser til land med mye høyere smittespredning.

VIL ÅPNE FOR MER REISER: Dersom EU-kommisjonens forslag går igjennom, kan det åpne for mer karantenefrie reiser for EUs innbyggere. Et av forslagene er at man skal kunne reise karantenefritt mellom land som har under 50 nye smittede per 100.000 innbyggere. Med dagens smittetrykk ville dette bety at Italia ville «gjenåpne» for nordmenn - der er smittetallet nå 30,6. Bent Høie bekrefter at Norge er med i dialogen om nye regler. Foto: Kristin Sørdal
VIL ÅPNE FOR MER REISER: Dersom EU-kommisjonens forslag går igjennom, kan det åpne for mer karantenefrie reiser for EUs innbyggere. Et av forslagene er at man skal kunne reise karantenefritt mellom land som har under 50 nye smittede per 100.000 innbyggere. Med dagens smittetrykk ville dette bety at Italia ville «gjenåpne» for nordmenn - der er smittetallet nå 30,6. Bent Høie bekrefter at Norge er med i dialogen om nye regler. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag foreslo EU-kommisjonen et nytt system for mer forståelige reiseråd.

Forslaget omfatter et felles fargekart for at det skal bli lettere å se hvor det er høy smitterisiko og lettere for folk å forstå reiserådene som gis.

De foreslår også et samordnet system med tanke på reiser for folk som kommer fra røde regioner, for hele regionen.

Slik det er i dag, har vi i Norge for eksempel en grense på 20 nye smittede per 100.000 innbyggere, før myndighetene rødmerker et land og pålegger innreisekarantene - mens andre land, som Finland, Latvia og Litauen, har en grense på 16 nye smittede per 100.000.

Det er også ulik praksis når det kommer til anbefalinger for testing ved ankomst, karanteneregler og annet.

Dette ønsker nå EU-kommisjonen mer felles regler på - slik at det blir enklere å forstå hvilke regler som gjelder.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

De foreslår også å øke grensen for hva som er greit med tanke på antall nye smittede, for reiser mellom land:

De foreslår at det ikke skal være restriksjoner på reiser mellom områder med færre enn 50 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene - eller dersom færre enn 3 prosent av nye tester er positive.

Med dagens smittebilde ville dette bety at det ville bli tillatt med karantenefrie reiser til Storbritannia, Italia, Tyskland, Sverige, Nederland, Polen, Portugal, Østerrike, Irland, Danmark, Bulgaria, Hellas, Ungarn, Finland, Slovakia, Slovenia, Litauen, Estland, Island, Kypros, Latvia og Liechtenstein.

Det er kun et fåtall som har høyere smittetrykk enn 50 per 100.000 innbyggere: Malta (82,9), Kroatia (92,5), Tsjekkia (61,4), Belgia (55,8), Romania (85,3), Frankrike (125,5) og Spania (255,9).

Ifølge Aftenposten, bekrefter helseminister Bent Høie at Norge deltar i dialogen med EU om nye regler.

Felles regler

– På grunn av pandemien har mange regjeringer innført reiserestriksjoner. Men borgerne er ofte forvirret når det gjelder hvor de kan reise og hvilke regler som gjelder. Og som mange har erfart, så endres reglene ofte, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Hun vil at medlemslandene skal ha en felles innfallsvinkel så det blir lettere for folk å holde oversikt.

– Først foreslår vi en felles fargeskala. Vårt smittevernbyrå ECDC vil hver uke lage et oppdatert kart, der hvert land eller region markeres enten rød, gul eller grønn, forteller hun.

I tillegg ønsker kommisjonen en samordnet måte å tenke på når det gjelder restriksjoner for dem som kommer fra røde soner.

– Vi mener ingen EU-borgere bør nektes adgang til et annet land. I stedet bør myndighetene bruke testing og karantene. Testing er å foretrekke for å gjøre det lettere å reise. Det bør heller ikke være tvil om reglene som gjelder for grønne og oransje soner, sier von der Leyen.

Flere kriterier

Kommisjonen vil farge regioner basert på en vurdering av hvor mange nye smittetilfeller det har vært per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, hvor stor andel av nye tester som er positive og hvor mange tester som er gjennomført per 100.000 innbyggere den siste uka.

Forslaget er at det ikke skal være restriksjoner på reiser mellom områder med færre enn 50 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene eller dersom færre enn 3 prosent av nye tester er positive.

– Siden mars har kommisjonen utviklet er solid grunnlag for anbefalinger knyttet til indre og ytre grenser. Dagens tiltak bygger på dette, slik at vi kan dra full nytte av Schengen-området. Derfor vil vi ha et klart system med grønt, oransje og rødt, i stedet for et kaleidoskop av individuelle tiltak, sier innenrikskommissær Ylva Johansson

Vil ha forutsigbarhet

President von der Leyen understreker at muligheten til å bevege seg fritt mellom EU-landene er en av de klareste fordelene for innbyggerne. Hun mener forslaget vil gi mer stabilitet, forutsigbarhet og tydelighet for europeere.

Det er opp til hvert land å lage sine regler for hvem som kan komme inn, og hvilke tiltak de må forholde seg til, så kommisjonen kan bare foreslå at landene følger et enhetlig system.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer