Coronaviruset

Vil bygge egne «corona-testsentre» på flyplassen

Målgruppen er internasjonale passasjerer.

CORONA-TESTSENTRE: Japan planlegger å bygge store corona-testsentre på flere stor flyplasser, hvor de vil teste internasjonale tilreisende. Sentrene skal stå klare i september og de ser for seg å kunne gi testsvar i løpet av noen timer. I Norge er det foreløpig ingen krav om tester ved innreise - men du må i karantene dersom du kommer fra eksempelvis Japan. Danmark har ambulerende testbiler som tilbyr gratis tester for turister. Foto: NTB scanpix
CORONA-TESTSENTRE: Japan planlegger å bygge store corona-testsentre på flere stor flyplasser, hvor de vil teste internasjonale tilreisende. Sentrene skal stå klare i september og de ser for seg å kunne gi testsvar i løpet av noen timer. I Norge er det foreløpig ingen krav om tester ved innreise - men du må i karantene dersom du kommer fra eksempelvis Japan. Danmark har ambulerende testbiler som tilbyr gratis tester for turister. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Europa åpner mer og mer opp for reiser både innad i EU/Schengen-området - men nå også for noen utvalgte land utenfor dette området.

Fra 1. juli kan tilreisende fra 14 «sikre» land reise inn i EU: Algerie, Australia, Canada, Georgia, Japan, Montenegro. Marokko, New Zealand, Rwanda, Serbia, Sør-Korea, Thailand, Tunisia og Uruguay.

Japan, som er et av disse landene, planlegger nå for å bygge «corona-testsentre» spesielt rettet mot internasjonale reisende, på flere flyplasser i landet.

Svar i løpet av timer

- Japan planlegger å bygge nye «corona-testsentre» på tre hovedflyplasser i Tokyo og Osaka, i tillegg til i sentrale deler av byene, når landet nå forbereder seg på å lette på reiserestriksjonene, sa den japanske helseministeren Katsunobu Kato, ifølge avisen Kyodo News.

Testsentrene retter seg hovedsakelig mot reisende som ankommer fra utlandet og skal bygges i sommer - med ferdigstillelse i september.

De skal kunne ekspedere 4000 daglige tester og helsemyndighetene i landet håper de ved hjelp av nye testmetoder vil kunne teste og bekrefte testresultater kun i løpet av noen timer.

I dag kan karantene-sentrene i Japan kun ekspedere rundt 1000 tester per dag - og det tar ett til to døgn før testresultatene foreligger.

Bygger for åpning mot utlandet

De nye sentrene inne i byene er tenkt å skulle behandle tester for de som skal reise ut av landet, mens sentrene på flyplassene skal betjene både inn-og utreise. De ønsker også å kunne tilby et sertifikat som bekrefter negativt testresultat.

Testsentrene er et resultat av landets ønske om å gradvis åpne for reiser til og fra andre land - men foreløpig ser de ikke mot Europa.

Og selv om EU åpner yttergrensene mot blant annet Japan, vil det ikke dermed si at det samtidig åpnes for reiser andre veien, altså for reiser til Japan og de øvrige «sikre landene».

For nordmenn gjelder for eksempel fremdeles det offisielle reiserådet som fraråder ikke-nødvendige reiser til alle land - foreløpig med unntak av utvalgte land i Norden:

«Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 20. august. Et unntak gjøres for nordiske land som tilfredsstiller visse smittekrav, fra og med 15. juni. Fra og med 15. juli gjøres det unntak for reiser til land i EØS/Schengen som tilfredsstiller visse smittekrav.»

Ingen test-krav i Norge

Det er ingen krav til testing av reisende som kommer inn i Norge per i dag. Men dersom du kommer fra et annet land enn de som myndighetene har laget unntak for reiserådet fra, må du i 10 dagers innreisekarantene.

Har du kun vært i land som regjeringen har laget unntak for, som per i dag er nordiske land unntatt Sverige, slipper du innreisekarantene.

Men: Dersom du, ved godkjent laboratoriemetode fra norsk laboratorium, kan dokumentere at du i løpet av de siste seks månedene har gjennomgått covid-19, gjelder ikke reglene om innreisekarantene og smittekarantene for deg.

Gule testbiler i Danmark

Danskene har valgt en annen strategi enn både Japan og Norge:

Reisende fra land som er godkjente av danskene, som nordmenn, kan bli tilbudt å avlegge en covid-19-test ved innreise. Dette vil skje på stikkprøvebasis.

Det vil ikke være et krav å avlegge en prøve, for å komme inn i Danmark.

Men danskene har i tillegg satt opp teststasjoner og i tillegg gule, mobile testbiler som kjører rundt til steder det er mye folk om sommeren, og tilbyr tester på stedet.

For test i en gul testbil trenger du ikke å bestille time. Tilbudet er gratis, også for turister. Du registrerer testen på navn og telefonnummer og dersom du er covid-19-smittet får du svar på SMS i løpet av 72 timer.

Tilbudet er ikke for barn.

Vil ikke åpne foreløpig

Det er opp til medlemslandene i EU å bestemme hvilke av de «sikre» landene de eventuelt vil åpne for.

Danmark har eksempelvis kun åpnet for reisende fra Australia, Canada, Japan, New Zealand, Sør-Korea og Thailand.

Norge åpner foreløpig ikke for innreise fra de «sikre» landene.

– Regjeringen tar sikte på å tillate innreise for personer som er bosatt i Schengen- og EØS-området fra 15. juli dersom smittesituasjonen tilsier det. Foreløpig er det ikke tatt stilling til en ytterligere åpning av grensene mot andre land, men vi følger godt med på utviklingen internasjonalt, har statssekretær Hilde Barstad i Justis- og beredskapsdepartementet uttalt til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer