Vil corona-teste nordmenn

Nordmenn som skal til Danmark må være forberedt på å bli corona-testet.

DANMARKSFERIE: Frister København? Danskene ønsker nordmenn velkommen fra 15. juni, men du kan bli oppfordret til å corona-teste deg ved innreise. Foto: Kristin Sørdal
DANMARKSFERIE: Frister København? Danskene ønsker nordmenn velkommen fra 15. juni, men du kan bli oppfordret til å corona-teste deg ved innreise. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Forrige uke kunne Erna Solberg og den danske statsministeren Mette Frederiksen meddele at Norge og Danmark åpner for turisttrafikk mellom landene fra 15. juni.

Mens Norge ikke har lagt noen videre føringer for danske turister som skal inn i Norge, foruten at de må følge de norske smittevernrestriksjonene, har danskene endel retningslinjer for nordmenn.

Corona-testing på grensen

Da Mette Fredriksen annonserte at Danmark vil åpne for turister fra Norge, Tyskland og Island, la hun også frem noen vilkår som turistene må oppfylle.

Dette innebar at man må kunne bevise at man har bestilt overnatting i minst seks netter i landet - og dette kan ikke være i København eller nabokommunen Fredriksberg.

Den danske regjeringen meddelte også at turister som kommer til Danmark, vil bli oppfordret til å la seg corona-teste.

Det vil imidlertid ikke stilles krav til dette.

Vi har også lest at noen aviser skriver at man kan risikere å bli tatt ut for coronatesting ved besøk på attraksjoner som sommerland og familieparker, men ifølge informasjon fra dansk politi vil disse teststasjonene ha som fokus å kunne teste ansatte på disse risikostedene.

Når turister kommer til Danmark

Dansk politi har lagt ut følgende spesifisering om hva som gjelder for turister som kommer til Danmark:

  • Turister, som kommer til Danmark, vil bli opfordret til å bli testet for coronavirus ved grenseovergangene.
  • Det vil bli oppstilt mobile teststasjoner i Danmark på «hotspots», så personale i butikker, restauranter og forlystelser kan bli testet.
  • Det blir ikke et krav at man må bli testet, ved innreise til Danmark.
  • Hvis en turist tester positivt for coronavirus, vil vedkommende være omfattet av Sundhedsstyrelsens anbefalinger, blant annet om selvisolasjon.
  • Har en turist tydelig synlige symptomer som hoste eller feber ved innreise, vil vedkommende bli avvist ved grensen.
  • Politiet vil stå for kontrollen av innreisende.

Stikkprøver

Ifølge danske myndigheter, vil testingen ved grensene utføres som stikkprøver.

Det vil, som nevnt i listen ovenfor, være slik at turistene blir oppfordret til å la seg teste - men det vil altså ikke være et krav.

Tanken bak de mobile teststasjonene, som skal teste ansatte ved store attraksjoner, er å overvåke utviklingen av corona-viruset samt å oppdage eventuelle nye smittekilder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer