Vil fjerne grensetesting ved svippturer

Folk som har hatt et kortvarig opphold uten overnatting i utlandet, bør slippe test ved innreise til Norge, anbefaler helsemyndighetene.

Svinesund 20210831. Politiet sjekker persontrafikken på Svinesund.Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Svinesund 20210831. Politiet sjekker persontrafikken på Svinesund.Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Test ved ankomst etter kortvarig opphold (under ett døgn) i karantenepliktig område har vi tidligere påpekt at har liten verdi for å påvise smitte. Unntak fra testkrav for reisende med opphold under ett døgn kan innføres allerede nå, selv om dette kan være utfordrende å gjennomføre i praksis, skriver Folkehelseinstituttet i sin vurdering.

Følger regjeringen de to etatenes anbefaling, kan for eksempel nordmenn som drar på dagstur til Sverige for å handle, slippe å teste seg når de kommer tilbake til Norge.

CORONATEST: Det er flere ting du må tenke på når du skal ta en coronatest selv. Vi viser vi deg hvordan det skal gjøres. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Både Helsedirektoratet og FHI anbefalte også dette ved det siste store innreiseoppdraget, i tillegg til å fjerne grensetesting for alle reisende som har vært i grønne land de siste ti dagene før ankomst, men disse endringene har regjeringen til nå ikke iverksatt.

I det faglige grunnlaget de leverte til regjeringen onsdag, ramser Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet opp fordeler og ulemper ved å opprettholde et generelt testkrav på grensen.

Der peker de på at et argument, mot å fjerne testkravet for dagsreiser utenlands, er at andelen positive tester på grensen er økende – fra 0,27 prosent i uke 31 til 0,68 prosent i uke 33. Et argument for er at mange kommuner nå er under press, og at når flere kommer til å reise på sikt, må man målrette tilgjengelig testkapasitet mot reisende der risikoen er størst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer