Vaksine for voksne

Vil gi deg varsel

Er alle dine vaksiner oppdatert? I dag må du inn manuelt for å sjekke, men nå kan det bli enklere å ha oversikt.

PÅ TIDE MED PÅFYLL? I dag må du selv aktivt inn for å sjekke om alle vaksinene dine er oppdaterte. Illustrajonsfoto: Cornelius Poppe / NTB
PÅ TIDE MED PÅFYLL? I dag må du selv aktivt inn for å sjekke om alle vaksinene dine er oppdaterte. Illustrajonsfoto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

De siste åra har en rekke alvorlige sykdommer fått en unødvendig oppblomstring. Unødvendig, fordi dette er sykdommer man kan vaksinere seg mot, som meslinger og kikhoste.

«Det er slett ikke sikkert du er vaksinert. Ikke mot hundredagershosten, eller kikhoste. Ikke mot difteri. Ikke mot polio. Og ikke mot stivkrampe. Ikke nå lenger», skriver Ingeborg Senneset i en kommentar på Aftenposten.no forrige uke, og etterlyser et vaksinasjonsprogram for voksne.

Vi lurer på hvorfor ikke myndighetene i det minste gjør det litt lettere for oss å se om vaksinene våre er oppdatert.

Jobber med løsning

På Helsenorge på nett eller i appen, kan du enkelt finne en oversikt over hvilke vaksinasjoner du har fått. Men det forteller deg bare hvilke du har, ikke hvor lenge disse varer, eller om du faktisk har fått alle anbefalte vaksinasjoner.

Hvorfor ikke informere om dette på samme sted - og ikke minst: Hva med et lite varsel når det begynner å bli på tide med en oppfriskningsdose?

Folkehelseinstituttet (FHI) er klar over problematikken, og nå arbeider de for å få til en løsning.

- FHI ønsker en løsning for påminnelse eller varsel om vaksinasjon til innbygger, og som del av «oppdrag om vaksinasjonsprogram for voksne», har FHI nylig levert svar til Helse- og omsorgsdepartementet på et oppdrag om automatisk påminnelse om vaksinasjon, sier Are Stuwitz Berg, overlege og avdelingsdirektør på FHI til DinSide.

Ifølge Berg kan en videreutvikling av vaksinasjonsoversikten på Helsenorge være et alternativ.

- Vi er klar over at ikke alle kjenner til hvilke vaksiner som er anbefalt til voksne, så derfor er det viktig å få på plass en digital påminnelse om vaksinasjon.

Slik sjekker du

Så hvilke vaksiner burde du ha? Folkehelseinstituttet har en oversikt på sine nettsider.

Her kan du se hvilke vaksiner du bør ha som voksen, i ulike aldre, og i ulike livssituasjoner. For dem som skal ut og reise, finnes det en egen oversikt.