Vil gi passasjerene verdisjekker

Verdisjekker fremfor full refusjon av flybilletter ved kansellerte reiser, anbefales av EU-kommisjonen.

GI VERDISJEKKER: EU vil at passasjerer skal ta imot verdisjekker ved kansellerte flyreiser. Foto: NTB Scanpix
GI VERDISJEKKER: EU vil at passasjerer skal ta imot verdisjekker ved kansellerte flyreiser. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU-kommisjonen kom på onsdagens pressekonferanse med en anbefaling om verdisjekker som tilbys passasjerer og reisende som et alternativ til refusjon for kansellerte pakkereiser og transporttjenester i sammenheng med Covid-19-pandemien.

I sin anbefaling oppfordrer de forbruker- og passasjerorganisasjoner til å oppfordre de reisende til å takke ja til verdisjekker fremfor å få pengene tilbake.

Da coronakrisen slo inn for fullt, valgte både Norwegian og SAS å betale tilbake reiser i henholdsvis cash points og verdisjekker, noe Forbrukerrådet var positivt til.

Vil hjelpe flybransjen

Selv om leder Ursula von der Leyen på onsdagens pressekonferanse påpekte at det er flypassasjeneres rett å få pengene tilbake for en kansellert reise, ønsker de altså å oppfordre til at passasjerene helst mottar sin refusjon i form av verdisjekker - som de samtidig stiller noen krav til.

Målet med dette er å hjelpe en bransje som både har måtte kansellere store deler av sin normale flytrafikk, samtidig som de får svært få nye bookinger: Ifølge EU-kommisjonen er mengden refusjoner fra reisende langt høyere enn antallet nye bookinger av flybilletter.

Pia C. Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet, applauderer ikke EU-kommisjonens oppfordring om bruk av verdisjekker.

- Vi mener at forbrukerne har et klart lovmessig krav på å få refundert det de har betalt for reiser som blir kansellert. Dersom verdikuponger/vouchere skal være et alternativ må disse garanteres av regjeringen, slik at kundene kan få tilbake pengene om flyselskapet går konkurs, understreker hun.

Under kan du lese kravene EU-kommisjonen stiller til bruken av verdisjekker.

CORONAVIRUSET: 7. mai ble en rekke nye bestemmelser lagt fram for det norske folk. Dette er de nye karantenereglene! Video: Regjeringen Vis mer

Slik skal verdisjekkene være

I tillegg til at en vedisjekk du tilbys fra flyselskapet bør være beskyttet mot konkurs, sier EU-kommisjonen videre at den bør være gyldig i 12 måneder.

Verdisjekken bør kunne brukes til enhver ny booking hos selskapet, som bør vurdere om verdisjekken også kan brukes til bestilling av nye reiser i et annet selskap som tilhører samme gruppe selskaper. For eksempel er flyselskap gjerne tilknyttet en allianse av flere flyselskaper.

EU-kommisjonen oppfordrer også reiseselskapene om å legge til ekstra verdi til verdisjekken, utover det den opprinnelige reisen kostet, for å gjøre disse ekstra ettertraktet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer