Vil gjøre andre pinsedag til handledag

Trondheim (NTB-Skjalg Fremo): Handelsnæringen vil ha dispensasjon fra helligdagsloven slik at andre pinsedag i år kan bli handledag i Norge - istedenfor at mange nordmenn reiser til Sverige for å handle.

Publisert
Sist oppdatert

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) har sendt et brev til Kirke- og kulturdepartementet (KKD) for å be om at utsalgssteder «på generelt grunnlag» får anledning til å holde åpent noen timer andre pinsedag. HSH peker på at denne helligdagen i år faller på mandag 16. mai.

- Dermed må butikkene holde stengt fra lørdag 14. mai til onsdag 18. mai, heter det i brevet.

Ferskvarer

Søknaden fra HSH er fortsatt til behandling i departementet, som vurderer om den eventuelt kan imøtekommes ved en ny forskrift i medhold av helligdagsloven. Noen avgjørelse er ennå ikke tatt, får NTB opplyst.

HSH begrunner søknaden med at det oppstår praktiske problemer med behandling av ferskvarer dersom butikkene må holde stengt så lenge.

I tillegg peker HSH på at butikker i Sverige for første gang får holde åpent andre pinsedag, etter at denne dagen der blir hverdag. Det skjer som kompensasjon for at Sveriges nasjonaldag 6. juni - tidligere kjent som «svenska flaggans dag» - fra og med i år blir fridag.

Handelslekkasje

- Dette vil bety en storstilt handletrafikk fra Norge til Sverige på andre pinsedag i år. Situasjonen vil åpenbart bli parallell til den vi kjenner fra skjærtorsdag. Dersom butikkene kan holde åpent noen timer på andre pinsedag, vil vi unngå denne trafikken og bidra til at grensehandelslekkasjen fra Norge til Sverige fortsatt viser en avtakende utvikling, skriver HSH.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer