Vil gjøre dette dyrere

Framtiden i våre hender slår alarm. Miljøorganisasjonen vil ha omfattende tiltak for å få ned antall flyreiser.

MINDRE AV DETTE: Framtiden i våre hender har kartlagt flyvanene og mener det er viktig å ta grep. Her er et SAS-fly avbildet på Flesland lufthavn. Foto: Terje Bendiksby / NTB
MINDRE AV DETTE: Framtiden i våre hender har kartlagt flyvanene og mener det er viktig å ta grep. Her er et SAS-fly avbildet på Flesland lufthavn. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (DinSide): «Klimagassutslipp fra luftfarten er økende og innen 2050 er det ventet at utslippene vil øke med 300 prosent på grunn av trafikkvekst hvis ikke nye tiltak blir satt i gang», skriver Framtiden i våre hender i en ny rapport.

CO₂-utslippene fra luftfarten utgjør i overkant av 2 prosent av Norges nasjonale utslipp.

For å få ned flytrafikken, foreslår miljøorganisasjonen følgende tiltak:

• Pålegg alle transportselskaper å opplyse om CO₂-avtrykket ved kjøp av reise• Forby reklame for flyreiser• Øk flypassasjeravgiften betydelig og progressivt for hver reise, slik at det blir mindre attraktivt å fly mye, men skån kortbanenettet av hensyn til distriktene• Fjern fordelsprogrammene som belønner de som flyr mye (opprett istedenfor fordelsprogrammer for kollektivtrafikken og togoperatører)

- Tydelige fakta

Leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender forklarer at hensikten er at de som forurenser mest, skal betale mest.

- I dag føres det en politikk som i stor grad insentiverer den mest forurensende reisen. Vi vil vri virkemiddelbruken til å heller insentivere det vi vil ha mer av, nemlig togreiser. I dag tjener du poeng ved å fly mye. Vi ønsker heller fordelsprogrammer for tog og buss, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer