Vil gjøre dette dyrere

Framtiden i våre hender slår alarm. Miljøorganisasjonen vil ha omfattende tiltak for å få ned antall flyreiser.

MINDRE AV DETTE: Framtiden i våre hender har kartlagt flyvanene og mener det er viktig å ta grep. Her er et SAS-fly avbildet på Flesland lufthavn. Foto: Terje Bendiksby / NTB
MINDRE AV DETTE: Framtiden i våre hender har kartlagt flyvanene og mener det er viktig å ta grep. Her er et SAS-fly avbildet på Flesland lufthavn. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (DinSide): «Klimagassutslipp fra luftfarten er økende og innen 2050 er det ventet at utslippene vil øke med 300 prosent på grunn av trafikkvekst hvis ikke nye tiltak blir satt i gang», skriver Framtiden i våre hender i en ny rapport.

CO₂-utslippene fra luftfarten utgjør i overkant av 2 prosent av Norges nasjonale utslipp.

For å få ned flytrafikken, foreslår miljøorganisasjonen følgende tiltak:

• Pålegg alle transportselskaper å opplyse om CO₂-avtrykket ved kjøp av reise
• Forby reklame for flyreiser
• Øk flypassasjeravgiften betydelig og progressivt for hver reise, slik at det blir mindre attraktivt å fly mye, men skån kortbanenettet av hensyn til distriktene
• Fjern fordelsprogrammene som belønner de som flyr mye (opprett istedenfor fordelsprogrammer for kollektivtrafikken og togoperatører)

- Tydelige fakta

Leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender forklarer at hensikten er at de som forurenser mest, skal betale mest.

- I dag føres det en politikk som i stor grad insentiverer den mest forurensende reisen. Vi vil vri virkemiddelbruken til å heller insentivere det vi vil ha mer av, nemlig togreiser. I dag tjener du poeng ved å fly mye. Vi ønsker heller fordelsprogrammer for tog og buss, sier hun.

MÅ FLY MINDRE: Leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender mener det er viktig å få ned flytrafikken. Foto: Mariam Butt / NTB
MÅ FLY MINDRE: Leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender mener det er viktig å få ned flytrafikken. Foto: Mariam Butt / NTB Vis mer

Riise opplever det som krevende å få politisk gehør for å gjøre noe med de mest forurensende reisevanene.

- Regjeringen har lansert en luftfartsstrategi der de i liten grad vil snakke om tiltak som prøver å gjøre noe med redusert reising. Tiltakene de foreslår handler i hovedsak om effektivisering.

I regjeringens nasjonale luftfartsstrategi står det at en klima- og miljømessig bærekraftig luftfart vil kreve en omstilling til null- og lavutslippsløsninger.

- Det er interessant fordi faktaene er tydelige. Elfly i Norge er bra det, men gjør vi ikke noe med veksten i reisingen, er vi ikke i nærheten av klimamålene i den sektoren. Vekstreduserende tiltak er billige og vi vet at de kutter utslipp – likevel sporer vi null entusiasme hos politikerne.

- Viktig aktør

Knut Morten Johansen, direktør for samfunnskontakt i SAS, synes ikke noe om forslaget om å øke passasjeravgiften.

- Jeg tror ikke at det å sette luftfarten i mindre stand til å foreta miljøinvesteringer er veien å gå. Men det er helt riktig som Framtiden i våre hender påpeker, luftfarten forurenser og det må det gjøres noe med. Skal det være mulig, er det ikke stadig høyere avgifter som skal til. Om relativt kort tid vil luftfarten være det mest miljøvennlige transportmiddelet vi har her i landet, sier han.

Johansen viser til at det kommer elektrifiserte løsninger og at det blir et større tilfang av miljøvennlig drivstoff. Han viser til at dette drivstoffet koster fem ganger så mye og at de derfor må ha økonomisk evne for å prioritere slike løsninger.

IKKE ENIG: Knut Morten Johansen i SAS er ikke enig i at Framtiden i våre henders tiltak er veien å gå. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
IKKE ENIG: Knut Morten Johansen i SAS er ikke enig i at Framtiden i våre henders tiltak er veien å gå. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Han understreker at flyet er en viktig aktør i samfunnet vårt, og at luftfarten har fått et ufortjent dårlig rykte.

- Vi må ikke holdes tilbake. Uklok politikk kan føre til at den grønne omstillingen går saktere, understreker han.

SAS-direktøren kommer med følgende utfordring til Framtiden i våre hender:

- De har mulighet til å fly med SAS og kjøpe bærekraftig drivstoff med billetten, noe som i praksis vil gi en flyreise uten skadelige utslipp. SAS vil nå også om kort tid lansere flybilletter hvor bærekraftig drivstoff er inkludert i prisen. Er man vilig til å betale mer, kan man reise mindre miljøskadelig.

- Ikke veien å gå

Riise er tydelig på at hun mener at miljøgrepene i luftfarten ikke er i nærheten av det som må til for å få oss innafor planetens tålegrense.

- Hydrogen og ammoniakk ligger flere tiår fram i tid. Vi kommer ikke utenom at de som i dag ofte flyr langdistansereiser, må gjøre det sjeldnere.

Riise viser til at det er store forskjeller i flyvaner innad i Norge og enorme forskjeller på verdensbasis. 92 prosent av oss som reiser med fly, reiser to ganger tur/retur eller mindre per år med fly til utlandet. 8 prosent reiser svært ofte.

- Flymønsteret vi kanskje tenker er normalt i Norge, er veldig nytt. Vi har aldri flydd så mye som i dag. Det å fly mindre betyr ikke å slutte å reise. Det er masse fint som kommer med kulturutveksling. Men den raske og hyppige reisingen med fly, kan vi ikke fortsette med.

Trege tog

Rapporten viser også at Norge har noen av Europas mest trafikkerte flystrekninger til tross for et lavt folketall. Disse er Oslo-Bergen og Oslo-Trondheim.

Det sier noe om hvordan politikerne har nedprioritert jernbanen som framkomstmiddel, mener Framtiden i våre hender.

Naturvernforbundets sammenstilling av togtilbud i Europa, oppdatert i 2021, viser at bare Romania og Bulgaria har tregere langdistansetog enn Norge.

Dette provoserer Riise.

- Det er ikke nødvendigvis store grep som skal tas for at Oslo-Bergen kan gå raskere enn i dag. Det er helt bak mål at det ofte er dyrere å ta tog enn å fly, og det er mulig fordi flyreiser sponses av ordninger som Taxfree. Regjeringen burde istedenfor føre en politikk som gjør at miljøvalg alltid lønner seg.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer