Vil ha amerikansk innreisekontroll i Norge

Kan bli amerikansk grensekontroll på Oslo Lufthavn.

VIL GJØRE DET LETTERE: Oslo Lufthavn ønsker å etablere amerikansk grensekontroll på OSL - slik at reisende kan bli forhåndsklarert for innreise til USA, allerede før de setter seg på flyet. Her er bilde fra passkontrollen i    San Francisco. Foto: ALL OVER PRESS
VIL GJØRE DET LETTERE: Oslo Lufthavn ønsker å etablere amerikansk grensekontroll på OSL - slik at reisende kan bli forhåndsklarert for innreise til USA, allerede før de setter seg på flyet. Her er bilde fra passkontrollen i San Francisco. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo Lufthavn (OSL) jobber med å få godkjennelse til å bli en «preclearance»-flyplass - eller en «forhåndsklarerings-flyplass» for reisende til USA.

- De som har flydd til USA, vet at det hender man blir stående veldig lenge i innreisekontrollen der. Det vi håper å få til, er at vi tar forhåndsklareringen på OSL, slik at de som flyr inn til USA fra OSL, kan gå gjennom en raskere sluse i USA og eventuelt fly raskere videre til sin endedestinasjon, sier Lasse André Vangstein, medierådgiver ved Oslo Lufthavn, til Dinside.

Rent praktisk betyr dette altså at du skal kunne gjøre unna den ofte tidkrevende amerikanske innreisekontrollen på OSL, i stedet for på amerikansk jord.

- Det innebærer at man gjør pass- og innreisekontrollen på den flyplassen man reiser fra, ikke den man lander . Immigrasjonskøen tas her, og da slipper man det når man kommer fram til USA. Da er man altså allerede ønsket inn. Man bare flytter den prosessen, forteller Vangstein.

LES OGSÅ: Dyrt å glemme innreisevisum til USA

Vil gjøre OSL mer attraktiv

Det er snakk om en ren dokumentkontroll.

- Det er en immigrasjonskontroll, som er den samme som vi har på non-schengen her, men litt utvidet, forteller Vangstein.

Vangstein kan ikke si noe om når reisende eventuelt kan ta forhåndsklareringen til USA-reisen, på OSL.

- Vi er i en veldig tidlig prosess. Dette er noe vi ønsker å få til, fordi det skal være enklere for de som reiser fra OSL til USA. Og vi tror det vil gjøre oss til en mer attraktiv flyplass i forhold til å tiltrekke oss flere ruter, sier Vangstein til Dinside.

Kun to andre steder i Europa

HER KAN DU ALLERDE GJØRE DET: Dublin og Shannon er de eneste europeiske flyplassene som har en preclearance-ordning per i dag. Her er bilde fra Terminal 2 i Dublin. Foto: ALL OVER PRESS
HER KAN DU ALLERDE GJØRE DET: Dublin og Shannon er de eneste europeiske flyplassene som har en preclearance-ordning per i dag. Her er bilde fra Terminal 2 i Dublin. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


- Tanken er at køen sannsynligvis vil bli mindre her, med kanskje kun ett fly som skal lette - kontra 30 fly fulle med passasjerer som skal gjennom kontrollen i USA. Vi håper at det totalt sett blir tidsbesparende, sier han.

OSL har innledet en dialog med de amerikanske myndighetene, men Vangstein kan ikke si noe om når dette eventuelt vil være i boks og hvor lang tid det vil ta eller hvilke tilpasninger flyplassen eventuelt må gjøre, for å tilrettelegge for dette.

Det er to flyplasser i Europa som allerede har en slik ordning: Dublin og Shannon. Også Stockholm ser på mulighetene for å få til en preclearance-ordning.

LES OGSÅ: Se når USA-billettene er billigst!

Frykter lengre transfertid i Norge

Din mening

Hva tror du om etableringen av amerikansk innreisekontroll ved OSL? (Avsluttet)
Må være bra for alle(85%) 2267
Redd det vil medføre mer køer og trøbbel for andre reisende(8%) 221
Dårlig idé(4%) 95
Ingen mening(3%) 89
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Norwegian og SAS har begge flyvninger fra OSL til USA. Mens Norwegian er veldig positive til at OSL nå ser på muligheten til å bli en forhånsklarerings-flyplass, er SAS mer avventende.

- Såkalt «preclearance» er en viktig forutsetning for videre ekspansjon og flere ruter til og fra Oslo Lufthavn. De fleste som har vært på de store flyplassene i USA vet at det kan ta lang tid i passkontrollen, og ved å gjøre dette på OSL får passasjerene en mye raskere og mer behagelig reise, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian.

Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, sier til Dinside at det er vanskelig å ha en tydelig holdning til dette, før det foreligger en utredning og en redegjørelse - men de frykter at det kan føre til lengre transfertid på OSL.

- Effekten kan være at reisende fra alle innenriksdestinasjonene på vei til USA får en mye lengre transfertid på OSL. I verste fall må de kanskje reise kvelden i forveien. Vi vil at våre kunder får en så enkel og smidig reise til USA som mulig, og vi har allerede innledet en dialog med Avinor og myndighetene i saken, sier Johansen til Dinside.

Reise innenlands fra OSL? Derfor frykter så mange gate 19

SAS foreslår annen løsning

ØNSKER HELLER GLOBAL ENTRY: SAS tror en preclearance-ordning ved OSL kan bli dyrt, og at det kan gjøre transittiden der lang - som vil kunne være en ulempe for de som kommer med innenriksfly. De ønsker heller en Global Entry-ordning, som også kan gi norske reisende en raskere behandling etter ankomst USA. Foto: ALL OVER PRESS
ØNSKER HELLER GLOBAL ENTRY: SAS tror en preclearance-ordning ved OSL kan bli dyrt, og at det kan gjøre transittiden der lang - som vil kunne være en ulempe for de som kommer med innenriksfly. De ønsker heller en Global Entry-ordning, som også kan gi norske reisende en raskere behandling etter ankomst USA. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


SAS uttrykker også en bekymring i forhold til hva det vil koste å etablere en slik ordning.

- En «preclearance»-ordning vil trolig kreve store investeringer på OSL, som vi som flyselskap til syvende og sist må betale, sier Johansen.

OSL er under utbygging, og nye Gardermoen skal etter planen åpnes i april 2017. Vangstein ved OSL kan ikke svare på hvorvidt det er tatt høyde for en amerikansk grensekontroll, i de pågående byggeplanene.

SAS ønsker heller at Oslo Lufthavn ser på en alternativ løsning til «preclearance», nemlig Global Entry.

Global Entry baserer seg på en bakgrunnskontroll av den reisende i god tid før selve avreisedagen.

LES OGSÅ: Slik er den selvbetjente passkontrollen på OSL

- Dette er et godt alternativ som forenkler reiser til USA for alle skandinaviske borgere, og som ikke krever noen store investeringer. Er du i besittelse av en Global Entry får du en rask og smidig ankomst til USA, i likhet med nesten tilsvarende rutiner på OSL som i dag, uttaler Johansen.

Dette er en ordning som allerede er tilgjengelig for borgere fra blant annet Tyskland og Nederland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer