Vil ha flere teststasjoner

Helsedirektoratet vil opprette flere teststasjoner på flyplasser, grenseoverganger, havner og fergekaier.

FLERE TESTSTASJONER: Både Gardermoen og Flesland har fått teststasjoner for COVID-19. Nå vil myndighetene åpne flere, også på svenskegrensa. Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix
FLERE TESTSTASJONER: Både Gardermoen og Flesland har fått teststasjoner for COVID-19. Nå vil myndighetene åpne flere, også på svenskegrensa. Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er allerede etablert testsentre på noen flyplasser i Norge.

Nå foreslår helsedirektoratet at det opprettes enda flere teststasjoner.

Helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet forteller under dagens pressekonferanse at det er snakk om testsentre på flere flyplasser, grenseoverganger, havner og fergekaier.

- Vi planlegger testsentre på grenseovergangene ved Svinesund, Marker, Eidskog og Storskog, forteller Guldvog.

Dette i tillegg til testsentre på flere flyplasser, havner og fergekaier.

- I tillegg anbefaler vi at kommunene lager innkvarteringssentre for folk som skal i karantene, sier han videre.

14 testsentre

Ifølge en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet , anslår Helsedirektoratet at det kan være aktuelt å opprette rundt 14 slike teststasjoner i første omgang, men at behovet vil variere med trafikk over grensen.

Blant kommunene som har sagt ja til nå er: Oslo, Bergen, Stjørdal, Sola, Eidskog, Marker, Larvik, Bamble, Bodø, Sandefjord, Ullensaker og Sør-Varanger.

Regjeringen foreslår en øremerket tilskuddsordning for å dekke kommunenes kostnader til testsentre på utvalgte flyplasser, grenseoverganger og havner i hele Norge.

Frivillig testing

Det understrekes fremdeles at testing vil være frivillig. Det vil være et gratis tilbud. Og helsemyndighetene håper flest mulig vil benytte seg av det.

– På grunn av utviklingen i smittesituasjonen har vi behov for å redusere risikoen for import av smitte til Norge. Samtidig vil vi unngå de store negative konsekvensene ved å stenge grensene, for eksempel for arbeidsplassene. Derfor styrker vi kontrollen og mottaket av dem som kommer til Norge, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Negativ test erstatter ikke karantene

Det understrekes både i pressemeldingen og fra Guldvog at en negativ test ikke frikjenner en fra karantene.

- Det er likevel viktig å huske på at en negativ test ikke er en garanti for at man ikke har tatt med seg smitte hjem. Testing ved innreise vil derfor ikke erstatte karantene, heter det i pressemeldingen.

- Hovedregelen er uansett at du skal i karantene. En negativ test frikjenner deg ikke fra karantene, den sier kun at du ikke viser smitte den dagen testen er gjort, understreker Guldvog.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer