Hellasferie:

Vil ha kutt

Reiselivet stiller nye krav. Det er godt nytt for deg.

NED MED MOMSEN: Ferien til Marathi på Akrotiri-halvøyen ved Chania på Kreta i Hellas kan bli billigere. Foto: Halvard Alvik / NTB
NED MED MOMSEN: Ferien til Marathi på Akrotiri-halvøyen ved Chania på Kreta i Hellas kan bli billigere. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert

Hellas er en av nordmenns store feriefavoritter. Og mange starter jakten på de billigste reisene i god til før sommerferien.

Nå ønsker den greske turistbransjen redusert skatt for alle tjenester tilknyttet turisme og transport for å stå sterkere i konkurransen med land som Tyrkia, Spania og Portugal.

Det viktigste man gjør når det kommer til føflekker, er å følge med på dem sier hudlege Reza Sohrabi. Video: Helena Ringheim. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

Momsen i hellas økte for åtte år siden til 23 prosent og er seinere økt ytterlige med et prosentpoeng.

Nå vil de ha den redusert med mer enn 10 prosent. Det er godt nytt for reiseglade nordmenn.

Toppnivå

Den greske turistføderasjonen (SETE) har nylig gjentatt sin oppfordring om en enhetlig merverdiavgift (MVA.) på 11 prosent for alle tjenester knyttet til turisme og transport, med sikte på å sikre sektorens konkurransefortrinn, uttalte de.

Spørsmålet ble tatt opp under et møte forrige uke mellom den nye SETE-presidenten Yiannis Paraschis og finansminister Kostis Hadzidakis.

SETE har også tidligere i år diskutert reduksjon av MVA. med statsminister Kyriakos Mitsotakis uten at det foreløpig er kommet til en enighet.

Airbnb-konkurranse

Turistføderasjonen vil også endre reglene for korttidsutleievirksomheten i landet. Airbnb er blitt en stor trussel for hotellbransjen, samtidig som sesongarbeidere har problemer med å finne overnattingssted i sommerhalvåret.

De samme utfordringene har reiselivet på Svalbard opplevd. Særlig i vintersesongen. Et høyt antall leiligheter på Airbnb til korttidsutleie førte til redusert antall ledige boliger til langtidsleie til fastboende. Derfor strammet lokalstyret inn adgangen til å leie ut til kortstidsgjester.

SETE har lagt fram et forslag om en forbedret og oppdatert juridisk ramme som vil regulere korttidsutleieaktivitet til fordel for alle involverte parter.

Tøff konkurranse

– I Spania og Portugal er MVA. på overnatting og mat og drikke 10 prosent. I Tyrkia er den 8 prosent. I Hellas er den 13 prosent (14,5 prosent for all-inclusive produkter). Behovet for å være på linje med konkurransen er logisk og tydelig, skriver reiselivsdirektøren på Twitter.

Både hoteller- og restauranter i Hellas ønsker lavere moms på sine tjeneste fordi i Hellas idag har den fjerde høyeste momsprosenten i EU.

En reduksjon i merverdiavgiften vil derfor være godt nytt for norske reisende med tanke på lavere priser i et feriemarked der prisene har økt de siste åra.

Tips oss om denne saken

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om reiser til Hellas eller andre sydenreisemål? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer