Vil ha lavere alkoholavgift

Oslo (NTB): Dersom den tollfrie kvoten for vin økes, må også alkoholavgiftene senkes for å unngå at grensehandelen øker, mener Fremskrittspartiet.

Publisert
Sist oppdatert

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) offentliggjorde tirsdag at den tollfrie kvoten for vin økes fra to til fire flasker fra 1. juli i år. Det er 24 år siden reglene sist ble endret.

- Jeg ønsker å justere kvotereglene slik at de blir mer akseptable og samtidig samsvare dem med størrelsen på flasker og kartonger, sier finansminister Kristin Halvorsen til VG.

Lavere avgift

Fremskrittspartiet hilser regjeringens forslag velkommen og roser finansministeren for tiltaket. Likevel mener partiets alkoholpolitiske talsmann, Gjermund Hagesæter fra Hordaland, at kvoteendringene må følges av nedsatte avgifter på hjemmemarkedet.

- Tollkvoter og avgifter henger nøye sammen. For å unngå at grensehandelen øker ytterligere er det viktig at regjeringen også gjør noe med avgiftene på alkohol. Slik at folk i større grad handler varene hjemme, og betaler alkoholavgifter til norske myndigheter enn til andre land, sier Hagesæter.

Koster flesk

I dag er det slik at man kan ta med seg 1 liter sprit og 1 liter vin eller 2 liter vin og 1 liter øl eller 4 liter øl tollfritt. Etter det nye forslaget fra regjeringen skal man kunne ta med seg enten 1 liter sprit, 1,5 liter vin og 2 liter øl, eller 3 liter vin og 2 liter øl, eller 5 liter øl.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer