Vil ha slutt på væskeforbudet

... men det kan ta flere år.

Publisert
Sist oppdatert

Britiske myndigheter og sikkerhetsselskapene ved britiske flyplasser jobber nå for å fjerne væskeforbudet på fly. Det skriver britiske The Indepenedent.

Allerede neste år ønsker myndighetene at det blir slutt på at passasjerer ikke kan ta med vannflasker, parfymer osv. som håndbagasje på flyet.

Teknologi ved Heathrows nye Terminal 5 kan påvise væsker i håndbagasjen, og nå ser myndighetenes forskere om det er mulig for skannerne å plukke ut væskene som er farlige.

Dersom forskerne får dette til, vil væskeforbudet fjernes.

Norge vil følge på

Allerede i fjor sommer gikk samferdselsminister Liv Signe Navarsete ut om sa at hun ønsket å jobbe for at væskeforbudet fjernes. Hun tok saken opp med EU, men foreløpig har det ikke skjedd noen endringer i det europeiske regelverket for flysikkerhet.

Det koster både tid og penger å overholde væskeforbudet. Foto: Colourbox
Det koster både tid og penger å overholde væskeforbudet. Foto: Colourbox Vis mer


Men hvis væskeforbudet fjernes i Storbritannia, er det sannsynlig at det samme skjer her.

- Vi følger med på det som skjer i Storbritannia. Dersom forskerne klarer å utvikle skannere som kan finne farlige væsker, vil nok EU/EØS vurdere å endre forskriftene slik at forbudet blir lempet eller fjernet. Dersom denne regelendringen skjer, vil konsekvensen være at også Norge følger etter, sier Tore Iversen, informasjonsdirektør ved Luftfartstilsyne til DinSide.

Kan ta opptil fem år

Ingen bør imidlertid glede seg for tidlig - eksperter sier at selv om forskere allerede er på vei til å utvikle skannere som klarer å gjenkjenne farlige væsker, vil det ta lang tid før de er så effektive at de kan brukes - uten å skape lange køer. Det kan ta opptil fem år før slike skannere fungerer bra nok, fortalte eksperter til TravelMail.

To år med forbud

Det strenge væskeforbudet kom for to år siden, etter at noen britiske terrorister prøvde å få med seg eksplosive væsker ombord, med et mål å sprenge flere fly i luften.

Hverken flyplassene, flyselskapene eller det store flertall av passasjerene er spesielt fornøyde med væskeforbudet ombord. Det har kostet store summer å gjøre sikkerhetskontrollen strengere, og det har skapt lange køer for passasjerene.

Væskereglene sier at passasjerer ikke kan ta med mer enn maks en liter væske - og hver væskebeholder kan ikke inneholde mer enn 100 ml.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer