Vil nekte utlendinger å kjøpe bolig

Økende boligpriser presser lokale ut av boligmarkedet. Nå ønsker myndighetene på den spanske øygruppa Balearene å ta grep.

ØNSKER FORBUD: Drømmen om et feriehjem i den spanske øygruppa Balearene kan bli vanskelig, dersom de lokale myndighetene får det som de vil. De ønsker nemlig forbud mot utlandske boligkjøp. Foto: Shutterstock/NTB
ØNSKER FORBUD: Drømmen om et feriehjem i den spanske øygruppa Balearene kan bli vanskelig, dersom de lokale myndighetene får det som de vil. De ønsker nemlig forbud mot utlandske boligkjøp. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Øygruppa Balearene ligger utenfor østkysten av Spania og har lenge vært et yndet reisemål for turister.

Populære reisemål som Mallorca, Ibiza og Menorca ligger alle i Balearene. Øygruppa er også et av Spanias mest ettertraktede steder for kjøp av feriebolig.

Dette skal imidlertid ha drevet opp boligprisene, og ifølge den britiske avisa The Guardian er boligprisene i Deyá, en kommune på Mallorca, blant de dyreste i hele Spania med en kvadratmeterpris på omtrent 65 000 kroner.

«I tillegg til å være blant de dyreste er det også langt flere utenlandske eiendomskjøp på Balearene enn i resten av Spania. Ifølge det nasjonale statistikkontoret står utenlandske kjøpere for nesten 40 prosent av boligkjøp på Balearene i 2022, sammenliknet med det nasjonale gjennomsnittet som ligger på nesten 13 prosent», skriver avisa.

- Ingen tvil

Også mange nordmenn eier fritidsboliger i Spania. I 2018 var nesten 35 prosent av alle norskeide boliger i utlandet lokalisert i Spania. Også da var det mange som mente at turismen var skyld i de økende boligprisene.

- Det er ingen tvil om at prisene på boliger i gamlebyen har blitt kjempehøye etter hvert som turismen har vokst. Jeg kunne aldri kjøpt leilighet i sentrum i dag, sa en lokal beboer i Palma de Mallorca da Dagbladet besøkte byen i 2018.

Vil innføre forbud

De høye og økende boligprisene gjør det ifølge The Guardian vanskelig for lokalbefolkningen å få kjøpt boliger, og lokale myndigheter ønsker nå å innføre et forbud mot utenlandske boligkjøp.

Dette strider imidlertid mot EUs prinsipper om fri bevegelighet innad i EU, og øygruppa må derfor få tillatelse fra EU dersom de skal kunne gjennomføre tiltaket.

Ifølge The Guardian finnes det imidlertid presedens, og blant annet Østerrike og Finland har fått innføre begrensninger på utenlandske eiendomskjøp tidligere.

For sitt tiltak ønsker Baleariske myndigheter å følge i fotsporene til Canada, der regjeringen i fjor annonserte et toårig forbud for utenlandske boligkjøp, i et forsøk på å roe boligmarkedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer