Vil nekte utlendinger å kjøpe bolig

Økende boligpriser presser lokale ut av boligmarkedet. Nå ønsker myndighetene på den spanske øygruppa Balearene å ta grep.

ØNSKER FORBUD: Drømmen om et feriehjem i den spanske øygruppa Balearene kan bli vanskelig, dersom de lokale myndighetene får det som de vil. De ønsker nemlig forbud mot utlandske boligkjøp. Foto: Shutterstock/NTB
ØNSKER FORBUD: Drømmen om et feriehjem i den spanske øygruppa Balearene kan bli vanskelig, dersom de lokale myndighetene får det som de vil. De ønsker nemlig forbud mot utlandske boligkjøp. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Øygruppa Balearene ligger utenfor østkysten av Spania og har lenge vært et yndet reisemål for turister.

Populære reisemål som Mallorca, Ibiza og Menorca ligger alle i Balearene. Øygruppa er også et av Spanias mest ettertraktede steder for kjøp av feriebolig.

Dette skal imidlertid ha drevet opp boligprisene, og ifølge den britiske avisa The Guardian er boligprisene i Deyá, en kommune på Mallorca, blant de dyreste i hele Spania med en kvadratmeterpris på omtrent 65 000 kroner.

«I tillegg til å være blant de dyreste er det også langt flere utenlandske eiendomskjøp på Balearene enn i resten av Spania. Ifølge det nasjonale statistikkontoret står utenlandske kjøpere for nesten 40 prosent av boligkjøp på Balearene i 2022, sammenliknet med det nasjonale gjennomsnittet som ligger på nesten 13 prosent», skriver avisa.

- Ingen tvil

Også mange nordmenn eier fritidsboliger i Spania. I 2018 var nesten 35 prosent av alle norskeide boliger i utlandet lokalisert i Spania. Også da var det mange som mente at turismen var skyld i de økende boligprisene.

- Det er ingen tvil om at prisene på boliger i gamlebyen har blitt kjempehøye etter hvert som turismen har vokst. Jeg kunne aldri kjøpt leilighet i sentrum i dag, sa en lokal beboer i Palma de Mallorca da Dagbladet besøkte byen i 2018.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer