Coronaviruset

Vil øke bruken av «tilgodelapp» i reisebransjen

Vil oppfordre folk til å be om «tilgodelapp» i stedet for penger tilbake for avbestilte reiser.

CORONARAMMET REISEBRANSJE: Regjeringen har foreslått å midlertidig endre pakkereiseloven slik at reiseselskapene får lengre tid enn 14 dager på å refundere avbestilte reiser. De foreslår også å legge til rette for innføring av en ordning med tilgodelapp eller voucher i stedet for refusjon av pengene - og vil anbefale at slike kreditnotaer brukes i størst mulig utstrekning. Foto: NTB scanpix
CORONARAMMET REISEBRANSJE: Regjeringen har foreslått å midlertidig endre pakkereiseloven slik at reiseselskapene får lengre tid enn 14 dager på å refundere avbestilte reiser. De foreslår også å legge til rette for innføring av en ordning med tilgodelapp eller voucher i stedet for refusjon av pengene - og vil anbefale at slike kreditnotaer brukes i størst mulig utstrekning. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For å hjelpe en kriserammet reiselivsnæring har regjeringen kommet med flere forslag.

Et av forslagene som nå ligger på bordet, er å forlenge pakkereisearrangørenes frist for å betale tilbake avbestilte reiser.

Et annet er å utvide bruken av «vouchers» eller «tilgodelapper» - og å oppfordre kunder til å ta dette i stedet for å be om pengene tilbake.

Ifølge NTB, vil et forslag sendes på høring mandag, med høringsfrist satt til dagen etter, tirsdag 7. april.

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier forslaget kan være avgjørende for å sikre et fungerende reiseliv også etter at smitteverntiltakene oppheves.

Dette er forslagene

Ifølge bestemmelsene i pakkereiseloven og pakkereisedirektivet har pakkereiseselskapene en frist på 14 dager for å refundere avbestilte reiser som følge av ekstraordinære situasjoner.

Nå har regjeringen foreslått en lov som gjør det mulig å utforme en forskrift som forlenger denne fristen pakkereiseselskapene har til å betale refusjon. Dette både for å avhjelpe pakkereisearrangørene og for å redusere belastningen på Reisegarantifondet ved pakkereisearrangørers konkurs.

Loven åpner også for at selskapet kan tilby en verdikupong som tilbakebetaling, men da er det en forutsetning at den kan veksles inn i penger.

I forslaget til lovvedtak står det at EU-kommisjonen har anbefalt at man innfører en ordning der arrangøren tilbyr den reisende en kreditnota (voucher/tilgodelapp) i stedet for tilbakebetaling.

Videre står det at det må være frivillig for den reisende å godta denne kreditnotaen og at den må kunne innløses i ny reise eller kontanter på et senere tidspunkt. Det stilles også krav om at den må være sikret ved arrangørens insolvens - altså konkurs.

«Departementet vil legge til rette for innføring av en slik ordning (kreditnota/voucher/tilgodelapp, red.anm.) og vil anbefale at slike kreditnotaer brukes i størst mulig utstrekning,» heter det i lovforslaget.

Bruk av vouchere

Dinside har vært i kontakt med Forbrukerrådet for å høre hva de mener om forslaget om utvidelsen av perioden for tilbakebetaling og om bruken av tilgodelapper.

Forbrukerrådet sier imidlertid at loven ennå ikke er vedtatt, og forskriften er ikke laget ennå - og at de må avvente til det er klart før de kan si noe om dette.

I forbindelse med flyselskapenes tilbud om tilgodelapper/vouchere har Forbrukerrådet tidligere sagt til Dinside at dette kan være en fin løsning å komme forbrukeren i møte når det gjelder reiser som ellers ikke er refunderbare.

Det store usikkerhetsmomenet har vært hva som skjer med forbrukerens vouchere ved en eventuell seinere konkurs. Men ifølge lovforslaget skal dette altså være noe som forbrukeren skal være sikret mot.

- Unngå konkurser

Ifølge forslaget til lovvedtak foreslås det at forlengelsen av tiden for tilbakebetaling i første omgang skal vare i tre måneder, men med en åpning for at denne perioden kan forlenges.

Regjeringen foreslår at tiltakene skal gis tilbakevirkende kraft.

– Med dette grepet kan flere unngå konkurs, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier forslaget kan være avgjørende for å sikre et fungerende reiseliv også etter at smitteverntiltakene oppheves.

– Dette gjøres for å avhjelpe en krevende situasjon for en viktig del av norsk reiseliv. Det vil gi et etterlengtet pusterom for bedriftene, og det gir myndighetene mulighet til å få bedre oversikt over situasjonen, sier næringsministeren.

Begge statsrådene peker også på reisearrangørene som en viktig aktør for å sikre at Norge igjen står godt rustet som et reisemål når krisen er over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer