Vil stenge Øst-Svalbard for turister

Publisert
Sist oppdatert

Cruisetrafikken til Svalbard er tidoblet på få år. Turistnæringen blomstrer, men regjeringen varsler at de vil stenge av mesteparten av Øst-Svalbard for å skjerme naturen.

- Østkysten av Svalbard er blant verdens mest sårbare områder. Spor etter hva mennesker foretar seg der kan bli værende i alle fall i ti år, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til NRK.

Mister vi Norges siste villmark?...

Østisen på Svalbard er området med mest isbjørn i øyriket, turistnæringen er frykter fall i den voksende turismen hvis tilgangen blir stengt.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Østisen på Svalbard er området med mest isbjørn i øyriket, turistnæringen er frykter fall i den voksende turismen hvis tilgangen blir stengt. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Turistnæringen på Svalbard er i sterk vekst. Men regjeringen, ved Direktoratet for naturforvaltning, vil likevel avgrense turistenes bevegelsesfrihet til fordel for forskning. De vil stenge hele østkysten, med bare noen få åpne områder.

- Når trafikken har vokst så raskt må vi regulere. Styresmaktene vil skjerme disse reservatene for å være referansesteder for forskning, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Se slideshow fra Øst-Svalbard her...

Noe som kan få store konsekvenser for næringslivet på Svalbard.

- Skulle det bli stengt på østsiden, med bare noen få åpne lokaliteter, vil det føre til at mange av de aktørene vi har i dag vil kutte ut Svalbard som reisemål, sier administrerende direktør Jan S. Sivertsen i Spitsbergen Travel.

Arne Nævra gir deg de beste tipsene til naturfotografi fra Svalbard...

Mer fra DinSide Reise:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer