Passkrisa:

Vil ta imot nordmenn uten pass

Tyrkia vil åpne grensene sine for nordmenn uten pass som vil på sommerferie. Det bekrefter den tyrkiske ambassaden til Nettavisen.

ALANYA: Tyrkia vil gjerne ta imot solhungrige nordmenn uten pass. Her fra stranda i badebyen Alanya. Foto: Shutterstock editorial
ALANYA: Tyrkia vil gjerne ta imot solhungrige nordmenn uten pass. Her fra stranda i badebyen Alanya. Foto: Shutterstock editorial Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et sted mellom 300 000 og 400 000 nordmenn står nå uten pass.

Samtidig øker passkøene over hele landet. I hovedstaden finnes det ikke ledige passtimer før til høsten.

Om du har tenkt deg ut på sydenferie i sommer og ennå ikke har skaffet deg pass, er du sannsynligvis for seint ute.

- Vi har fullbooket fra nå og ut juli på pass og ID-avdelingen ved både Grønland politistasjon og Sandvika politistasjon, sier seksjonssjef Elisabeth Lund, Oslo politidistrikt til DinSide.

Vil redde badeferien din

Men nå har den tyrkiske ambassaden i Norge kommet med et bemerkelsesverdig forslag for å redde nordmenns badeferie, ifølge Nettavisen.

Ambassadesekretær Shervindokt Najafpour snakker på vegne av ambassadør Fazlı orman, som har vært i kontakt med den tyrkiske regjeringen for å lage egne regler for nordmenn.

- Vi har fått grønt signal fra Ankara for å innføre et midlertidig tiltak. Det vil bety at nordmenn kan reise til Tyrkia og ikke trenge noe mer enn nasjonalt ID-kort, opplyser Najafpour til Nettavisen.

- Har panikk

Ambassaden har sendt en såkalt notat til utenriksdepartementet.

Det eneste kravet de stiller, er å få tilgang på et system for å kunne verifisere ID-kort. Ambassaden presiserer imidlertid at reglene bare vil gjelde for norske statsborgere, og at man må bruke nasjonalt ID-kort.

NØDPASS: Pétur Níelsson (35) og datteren Edda Nordal Petursdóttir (5) venter i kø på time til Edda. Hun vil gjerne bli med farmor til Island om tre uker, men mangler pass. Det må hun ha når hun reiser uten foreldre. Video: Øystein Andersen / Lars Eivind Bones Vis mer

Det holder med andre ord ikke å reise inn med førerkort.

- Vi har fått en enormt stor pågang med henvendelser fra ferieglade nordmenn som har panikk, sier Najafpour til Nettavisen.

Har ikke svart

Regjeringen har hittil ikke besvart Tyrkias henvendelse om å la nordmenn få reise til landet uten pass.

Tyrkia er ikke en del av EU- eller Schengen-området, og derfor er det egentlig krav om både pass og visum for å kunne reise inn i landet.

Norske statsborgere er imidlertid fritatt for visum til Tyrkia.

Nettavisen har kontaktet Justisdepartementet for å få en avklaring på hvorfor ikke regjeringen har svart på Tyrkias henvendelse.

De kunne imidlertid ikke svare på spørsmålet i løpet av tirsdag.

Reise innafor Schengen

Har du tenkt deg på reise innafor Schengen-området, er det formelt sett ikke krav om at du må ha med pass eller nasjonalt ID-kort.

Men du kan måtte vise identifikasjon på at du er norsk, og formelt sett er det bare pass og nasjonalt ID-kort som er gyldig som identifikasjon.

Politidirektoratet har bekreftet overfor nettavisa The Travel Inspector at norsk førerkort eller bankkort med bilde normalt vil være tilstrekkelig.

De råder deg i tillegg til å ta med deg et pass som er gått ut, så vil du være enda bedre rustet til en ID-kontroll innad i Schengen-området.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer