Spania:

Vil tredoble prisen og forby dette

Ønsker å skjerpe den spanske røykeloven.

VIL FORBY: Spanias helseminister ønsker å forby røyking på uteserveringer rundt om i hele landet. Foto: Evgeny Gubenko / Shutterstock / NTB
VIL FORBY: Spanias helseminister ønsker å forby røyking på uteserveringer rundt om i hele landet. Foto: Evgeny Gubenko / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spania har i ei årrekke vært ett av landene i Europa som har kunnet skilte med kontinentets billigste sigarettpakker, med en gjennomsnittspris på 4,60 euro i 2022 og 2023, skriver spanske El Independiente.

Torsdag denne uka kom det imidlertid inn et forslag til helse- og miljøpartementet om å øke prisen til hele 12 euro per røykpakke - 136 kroner med dagens kurs.

DØDELIG: 75 000 dødsfall i Frankrike årlig som følge av tobakksbruk - da ønsker helseministeren å ta grep. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Ser til Frankrike

Det skriver den spanske foreningen for familie- og samfunnsmedisin, Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria (semFYC), i en pressemelding.

Forslaget, signert et helse- og aktivitetsfremmende program kalt PAPPS, kommer etter at Spanias helseminister, Mónica García, i desember i fjor lanserte en omfattende plan for å skjerpe røykeloven.

«PAPPS argumenterer for at gjennomsnittskostnaden for en sigarettpakke i Spania bør være lik som i nabolandet Frankrike, hvor den i desember i fjor ble satt til rundt 12 euro», heter det i pressemeldingen

Uteserveringer og offentlig strender

Videre skriver PAPPS at de mener at prisøkningen vil redusere tobakksbruken med hele 30 prosent innen 2025.

Helseminister Mónica García ønsker å forby røyking på uteserveringer og vil ha et totalforbud mot røyking på Spanias offentlige strender, samt i private kjøretøy hvor barn er i bilen.

Ifølge avisa E-Notícies har García gjort det klart at de ikke kan «vende ryggen til det eneste tiltaket som kan gi flere leveår og høyere livskvalitet til befolkningen, som er å redusere røyking».

Forbudt på Mallorca

I fjor sommer ble flere sandstrender på øygruppa Balearene røykfrie. 15 av dem på den populære ferieøya Mallorca.

Totalt 28 strender skal nå ha fått et total røykeforbud, inkludert Playa de Formentor og Playa de Palma.

Røykeforbudet er fremmet av det spanske helse- og miljødepartementet, og er en del av en folkehelsekampanje som startet i 2019.

Sommeren 22 ble det kjent at strendene i Barcelona skulle bli røykfrie, og at røykere som bryter forbudet skal straffes med bøter på opp til 30 euro, som tilsvarer 340 kroner med dagens kurs.