Ville og eksotiske Borneo

Sandakan i Borneo blir ofte kun et egnet stoppested for turister på vei til de ulike jungelresortene, eller de utallige dykkerøyene. Det er synd, for Sandakan har mye å by på. Høydepunktene får du her.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I likhet med resten av Malaysia preges byen Sandakan i Borneo av sin flerkulturelle befolkning. Ser vi bort i fra de opprinnelige malaysierne er det spesielt innbyggerne med kinesisk bakgrunn som synes i gatebildet, noe vår guide Gary bekrefter.

Vår guide - ekshodejeger Gary

Alle foto: Jannike Ingvaldsen
Vår guide - ekshodejeger Gary

Alle foto: Jannike Ingvaldsen Vis mer


- Cirka 45 prosent av innbyggerne her er opprinnelig fra Kina. Sandakan går faktisk under kallenavnet "little Hong Kong", mye på grunn av at kineserne her fremdeles snakker kantonesisk, og fordi de styrer det landskjente fiskemarkedet. I tillegg har de også oppført et gigantisk tempel med utsikt over byen og sjøen.

- De opprinnelige innbyggerne er stammefolk, og totalt er det hele 32 ulike stammer her i Sandakan. Kadazan-stammen, som jeg tilhører, er den største og holder til i jungelen, sier Gary. Vi er vel mest kjent for å være beryktede hodejegere, men det er lenge siden nå, sier en smilende og høyst vennligsinnet Gary. Andre stammer har levd av fiske og derfor bosatt seg i vannlandsbyene.

Landsbyer på sjøen

Innvendig i et av husene i vannlandsbyen
Innvendig i et av husene i vannlandsbyen Vis mer


- Jeg vil forøvrig skryte av våre "water willages", sier Gary. Den første ble satt opp i 1879, mens den vi skal besøke ble satt opp av myndighetene i 1969. Min erfaring er at de fleste turistene tror at det bare er de med dårlig råd som bor her. Det er en kraftig forenkling av virkeligheten. Landsbyene har blant annet innlagt vann, strøm og telefon, samt eget kloakkanlegg. De som bor der tilhører stammer som har bodd der i generasjoner, og vil nødig bli landkrabber sånn som meg, forteller Gary.

Landsbyene står på påler lagd av en spesielt motstandsdyktig tresort. Her lever fremdeles storfamiliene i beste velgående, normalt har hver famile mellom fem og seks unger.

- Boligene kan kanskje se billige ut fra utsiden, men kan være svært så luksuriøse innvendig. Flere av de 3.000 innbyggerne i denne byen kjører for eksempel luksusbiler, så her finner du både fattig og rik, sier Gary.

For å kjøpe en bolig i vannlandsbyene må du tilhøre en av stammene som alltid har bodd der. Det er imidlertid fullt mulig for andre å leie seg inn der til en rimelig penge, det vil si rundt 400 norske kroner per måned.

Det kinesiske tempelet

Tempelet var - som vanlig i Asia, fullt av Buddha-figurer
Tempelet var - som vanlig i Asia, fullt av Buddha-figurer Vis mer


- Tempelet ble bygget i 1987, og symbolet du ser har altså ikke noe med nazistenes hakekors å gjøre, påpeker Gary. Det symboliserer de fire hjørnestenene i livet, nemlig ild, vann, jord og luft.

Tempelet er for øvrig finansiert av givere, der både privatpersoner og store lokale og internasjonale firmaer har gitt en skjerv. Innvendig finner du også flere plaketter over giverne, rangert etter hvor mye de har gitt.

Ut å reise?


Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:
  • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
  • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
  • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
  • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.


  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer