Ville og eksotiske Borneo

Sandakan i Borneo blir ofte kun et egnet stoppested for turister på vei til de ulike jungelresortene, eller de utallige dykkerøyene. Det er synd, for Sandakan har mye å by på. Høydepunktene får du her.

Publisert
Sist oppdatert

I likhet med resten av Malaysia preges byen Sandakan i Borneo av sin flerkulturelle befolkning. Ser vi bort i fra de opprinnelige malaysierne er det spesielt innbyggerne med kinesisk bakgrunn som synes i gatebildet, noe vår guide Gary bekrefter.

- Cirka 45 prosent av innbyggerne her er opprinnelig fra Kina. Sandakan går faktisk under kallenavnet "little Hong Kong", mye på grunn av at kineserne her fremdeles snakker kantonesisk, og fordi de styrer det landskjente fiskemarkedet. I tillegg har de også oppført et gigantisk tempel med utsikt over byen og sjøen.

- De opprinnelige innbyggerne er stammefolk, og totalt er det hele 32 ulike stammer her i Sandakan. Kadazan-stammen, som jeg tilhører, er den største og holder til i jungelen, sier Gary. Vi er vel mest kjent for å være beryktede hodejegere, men det er lenge siden nå, sier en smilende og høyst vennligsinnet Gary. Andre stammer har levd av fiske og derfor bosatt seg i vannlandsbyene.

Landsbyer på sjøen

- Jeg vil forøvrig skryte av våre "water willages", sier Gary. Den første ble satt opp i 1879, mens den vi skal besøke ble satt opp av myndighetene i 1969. Min erfaring er at de fleste turistene tror at det bare er de med dårlig råd som bor her. Det er en kraftig forenkling av virkeligheten. Landsbyene har blant annet innlagt vann, strøm og telefon, samt eget kloakkanlegg. De som bor der tilhører stammer som har bodd der i generasjoner, og vil nødig bli landkrabber sånn som meg, forteller Gary.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer