Vilt og vakkert på vidda

BILDESPESIAL: Reinflytting på vidda med snøscooter og gjeterhund. Eksotisk nok? Se bildene.

Publisert
Sist oppdatert

Fjellheimen brer seg goldt utover. Krokete bjørketrær kroer seg sammen i snøen. Et stykke fremme synes noen grå flekker. Scooteren humper i løypene noen mil fra Karasjok, og snart ser man hva flekkene er: noen hundre reinsdyr.

>> SE BILDENE: Reinflytting på vidda

Opplevelse

Mange forbinder betegnelsen pittoresk med gardeniaer i krukker i sydlige landsbyer. Men adjektivet kan like gjerne brukes om Norge. Finnmarks-bygdene er eksotiske for de fleste med sine bleke snøfjell og dryge vintere. Men mest av alt er det kanskje folket som bidrar mest: reindriftsnæringa drives fortsatt slik den har blitt drevet i noen hundre år. Scootere og mobile hytter har effektivisert drifta, men de årlige flyttingene mellom beitene i innlandet og til kysten og tilbake igjen, foregår fortsatt. Det finnes i dag cirka 40.000 - 50.000 dyr og 95 prosent av Karasjok kommunes landområder brukes til beiteland. 20 prosent av befolkningen i kommunen er sysselsatt i næringa.

Tilreisende kan nå delta i den tradisjonrike drifta. Karasjok Opplevelse tilbyr en rekke aktiviteter. For eksempel kan du besøke Kirsten Berits Siida hvor du det fortelles om reindriftsamenes liv og hvor du kan spise tradisjonell mat i lavvo. Det er også mulig å få bli med når samene flytter mellom beitene. Da bor du i en lavvu og spiser slik samene gjør. Flyttinga skjer høst og vår og varer i noen dager. Reinflytting er imidlertid ingen billig fornøyelse: Karasjok Opplevelse opplyser at det vil koste mellom 12.000 og 18.000 kroner å få bli med på denne turen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer