Virkelighetens luftslott

Privatflybransjen er i vekst. Til tross for at prisen for et privatfly er stiv - fra tre millioner dollar, tilsvarende 21 millioner kroner - ble det i løpet av 2002 ble det i USA registrert 8.000 ikke-kommersielle fly.

Publisert
Sist oppdatert
Boeing Business Jet.

Foto: Boeing.com Foto: www.boeing.com
Boeing Business Jet.

Foto: Boeing.com Foto: www.boeing.com Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Larry Flynt, Rolling Stones, far og sønn Iglesias, John Travolta, Donald Trump og den russiske milliardæren Roman Abromovich har en ting felles: alle skyr innsjekkingskøer og charterseter – de flyr nemlig private fly, eller leier inn egne fly fra selskaper som driver flyutleie.

Sikkerhetsbelter i 24 karat gull

Donald Trumps Boeing 727 inneholder soverom, stue for 22 passasjerer og tre bad. Flyet er utstyrt med detaljer i 24 karat gull: Beltespennene på sikkerhetsbeltene og kranene på badene er noe av interiøret som er fiksert med edelt metall. Men forretningsmagnaten er slett ikke den eneste mannen som er herre på eget fly. 8.000 ikke-kommersielle fly ble registrert i USA i løpet av 2002, selv om de færreste av disse er så store som Trumps fly.

Mange toppsjefer i store selskaper tilbringer så mye som 80 prosent av tiden sin på reise. Heldigvis for disse travle menneskene tilbyr flyprodusenten Boeing Business Jet fly med oppholdsrom, spisestuer, fullt utstyrte kontorer med Internett, fax, PCer og TV. Selvfølgelig finnes det bad og dusj ombord i luftslottene. Flyprisene starter på utrolige 40 millioner dollar, tilsvarende 272 millioner norske kroner. Og da er ikke interiøret inkludert.

Lei et luksusfly

Konferansefasiliteter ombord i Boeings Businett Jet.

Foto: Boeing.com Foto: Boeing Business Jet
Konferansefasiliteter ombord i Boeings Businett Jet.

Foto: Boeing.com Foto: Boeing Business Jet Vis mer


Netjets er et flyselskap som har spesialisert seg på utleie av fly. Flåten består av 512 fly, og cirka på 3.000 klienter bruker flyselskapets tjenester, blant andre Tiger Woods, Arnold Schwarzenegger, rap-stjernene Rah Digga, Spliff Star, Busta Rimes og General Electrics' direktører. 20 prosent av kundene er private, de resterende fordeler seg på private og offentlige selskaper. Flåten består av flere flytyper: Cessna Citation Bravo og det elegant utstyrte Gulfstream IV-SP. Mat og drikke blir som kunden ønsker. Netjets tilbyr kundene flere typer løsninger: Enkelstående charter, hele eller delvise eierskap eller ulike former for medlemsskap som muligjør fleksible flygninger.

På norske privatvinger

Boeing Business Jets bad.

Foto: Boeing.com Foto: Boeing.com
Boeing Business Jets bad.

Foto: Boeing.com Foto: Boeing.com Vis mer


Også i Norge er det registrert fly på private hender. Ifølge Luftfartstilsynet er det registert 318 privateide og 216 klubbeide luftfartøy per dags dato. Betegnelsen luftfartøy dekker både småfly, seilfly, private helikoptre og ballonger. Alle luftfartøy må registreres på like linje med biler og skip.

Hjørnesofa og soverom: Se bildene fra Boeing Business Jet.

Raske, enorme og luksuriøse - mer flyluksus

Eksterne lenker:
NetJet
Se fotograf Neal Slavins bilder av luftslottene
Boing Business Jet

Kilder: El Periódico, New York TimesMer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer