Visumguide

Hvor kommer du deg med kun pass, og hvor må du ha visum for å få adgang til landet?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Du tror kanskje at du som nordmann kan regne med lett tilgang til de fleste land i verden? Slik er det selvsagt ikke. Selv i et mye besøkt land som Tyrkia, må norske statsborgere ha visum, og fra oktober må du ha visum til USA - dersom du ikke har skaffet deg nytt, maskinlesbart pass. (Mer om dette her.)

Det er riktignok ingen kunst å få visum til Tyrkia (mer om det finner du her), men til enkelte andre land kan du nesten glemme å komme deg som vanlig turist. Og atter andre vil legge mange hinder i veien om du er så dum at du forteller at du planlegger å arbeide i landet, eller jobbe som for eksempel journalist mens du er der.

Skroll ned for mer.

Visum og pass

Pass må du ha, men det er ikke alltid tiltrekkelig for å slippe til overalt i verden.
Pass må du ha, men det er ikke alltid tiltrekkelig for å slippe til overalt i verden. Vis mer


Land du ikke finner i visumguiden, bør du regne med å kunne besøke fritt dersom du har gyldig pass. Enkelte land er det også mulig å besøke uten pass, selv om schengenavtalens passfrihet nok ikke betyr så frie reiseforhold i praksis, som man gjerne tror. Passet er den eneste norske legitimasjonen andre land anser som gyldig.

 • Passfrihet - en illusjon?
  PASS: Sju av ti flyselskap krever pass på reise innen Schengen. Uten pass kan du få problemer, til tross for schengenavtalen (artikkel fra oktober 2002).
 • Farlige land? Hit bør du ikke reise - myndighetene advarer (artikkel fra mars 2003).

  Krav for å få adgang

  Lokal sponsor
  Land som Libya, Saudi-Arabia, Ukraina og Angola, får du rett og slett neppe besøkt om du ikke har kontakter inne i landet som kan stå for invitasjon eller stå som referanser. Får du reist til Libya, må du også sørge for å oversette passet til arabisk.

  Vansker i Midtøsten
  Flere land i Midtøsten, som Jordan, Libanon og Syria, blir utilgjengelig for deg om du har besøkt Israel først, og fått israelsk stempel i passet. Ved rundreiser i området, anbefales det at du besøker Israel sist.

  Sykdomsfare
  Den fryktede sykdommen gulfeber er den eneste som er omfattet av internasjonale regler. Flere land vil kreve bevis på at du har tatt vaksine mot denne sykdommen før du reiser dit, og andre land vil kreve det samme om du kommer fra land der smitten finnes. Risikoområder er Afrika syd for Sahara, og tropiske områder i Sør-Amerika.

  Tidkrevende
  Noen steder får du visum relativt enkelt på flyplasser og grenseoverganger ved ankomst til landet. Andre steder må du gjennom mer omfattende søkeprosesser som kan ta tid, og du må ha visumet klart før du prøver å reise inn i landet. Ønsker du visum til for eksempel USA, må du nå til personlig intervju på Den amerikanske ambassaden i Oslo.

  Turist eller på jobb?
  De fleste land gir lettere adgang til turister enn til besøkende som skal arbeide i landet. Det kan være smart å sjekke dette på forhånd dersom du for eksempel har tenkt å arbeide deg gjennom et land, eller skrive reportasjer fra et land.

 • Mer om arbeid og reise i ett her.
 • Inn og ut igjen
  Noen steder kreves det at passet er gyldig noen måneder ut over tiden du har tenkt å oppholde deg i landet. Det gjelder for eksempel Estland og Hongkong. Enkelte land, som Filippinene, Namibia og Tonga, krever at du kan vise gyldig utreisebillett for å få turistvisum. På Cookøyene må du også kunne vise til hvor du skal bo under oppholdet.

  Ut å reise?


  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:
 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer