VM i luftgitar

Finn fram fantasigitaren og spill i vei. Kanskje går du av med seieren og kan titulere deg Verdens beste luftgitarist.

Publisert
Sist oppdatert

Finnene kan dette med merkverdige mesterskap. De har VM i konebæring – og altså det nær forestående VM i luftgitar. Årets luftgitarmesterskap er det åttende i rekken.

Dobbetvinner Zach Monro fra England. Nå sitter han i juryen.
Foto: Tommi Kohonen/Oulu Music Video Festival/ Air Guitar World Championships Foto: Tommi Kohonen/Oulu Music Video Festival/ Air Guitar World Championships
Dobbetvinner Zach Monro fra England. Nå sitter han i juryen.
Foto: Tommi Kohonen/Oulu Music Video Festival/ Air Guitar World Championships Foto: Tommi Kohonen/Oulu Music Video Festival/ Air Guitar World Championships Vis mer

Skroll ned for bilder og mer info om mesterskapet.


Ni nasjonale vinnere fra forskjellige land vil delta i konkurransen, deriblant den norske mesteren. Her hjemme er NM i luftgitar over for 2003, og årets vinner, Andre Ulriksen, er klar for VM i Finland. De ni nasjonale vinnerne er klare til å konkurrere om tittelen "Verdens beste luftgitarist", mot enda flere deltakere som kan kvalifisere seg i innledende runder i Oulo i Finland 28. august. Selve finalen går av stabelen 29. august.

Konkurransen

I finalen må de nasjonale vinnerne og de øvrige kvalifiserte deltakerne vise sine ferdigheter i to runder; først får de spille en selvvalgt låt i ett minutt, og så må de spille en obligatorisk låt som er valgt av arrangørene og som er den samme for alle. Den obligatoriske melodien er ukjent for deltakerne inntil kort tid før finalen – slik at ingen skal få det fortrinnet at de kan tørrtrene på forhånd.

Mesterskapet arrangeres i Oulo, Finland, samtidig med Oulo musikkvideofestival fra 27. til 31. august. Gitaristen som går av med mesterskapseieren i luftgitar, vinner en finsk elektrisk gitar til en verdi av 2.500 euro – eller 21.000 norske kroner.

Høydetrening

Luftgitarister som ønsker å konkurrere i mesterskapet, eller som er for sjenerte til å konkurrere og bare ønsker å lære mer om dette musikkinstrumentet, kan delta på høydetrening i dagene før mesterskapet. Høydetreningen er lagt til den temmelig øde og primitive øya Varjakka, en halvtimes kjøring fra Oulo. Det er ikke elektrisitet på øya, men så er heller ikke elektrisitet nødvendig for luftgitarspilling.
Undervisningen er i regi av tidligere luftgitarverdensmestere, og du vil få opplæring i fancy bevegelser og en innføring i luftgitarfilosofien. På timeplanen er også opplæring i "hvordan vedlikeholde instrumentet ditt" …

Verdensfred

Hovedmålsetningen til VM i luftgitar er å fremme verdensfred. Ifølge luftgitaristenes flosofi, ville alle kriger opphøre og vonde ting forsvinne dersom bare alle spilte luftgitar. På slutten av konkurransen inviteres alle verdens mennesker derfor til å spille luftgitar samtidig. Så du vet hva du har å gjøre den 29. august: Finn fram luftgitaren og SPILL!

 • Her er Oulo.
 • Klikk her for å se bilder fra tidligere mesterskap.
 • Ut å reise?


  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:
 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer