Vaksine mot meslinger

Voksne bør også ta meslingvaksine før Europa-ferien

Dette gjelder spesielt de som er født etter 1960 og er usikre på om de har tatt vaksinen.

MESLINGVAKSINE: Både barn og voksne som skal reise i Europa i sommer bør passe på at de har tatt MMR-vaksinen. Det er nemlig utbrudd av meslinger i flere populære ferieland. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
MESLINGVAKSINE: Både barn og voksne som skal reise i Europa i sommer bør passe på at de har tatt MMR-vaksinen. Det er nemlig utbrudd av meslinger i flere populære ferieland. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

I år advarer også Folkehelseinstituttet (FHI) mot meslingutbrudd i flere europeiske ferieland. Statistikk fra mars viser at det er store forekomster av sykdommen i Frankrike, Italia og andre land.

- Det har vært en nedgang i meslingutbrudd i mange land noen år, men nå er de til dels tilbake der de var for noen få år siden, sier Tone Brun, overlege ved Smittevern, miljø og helse.

Det er godt kjent at barn bør vaksineres mot meslinger, men FHI anbefaler også voksne å ta den såklate MMR-vaksinen, spesielt hvis de er født etter 1960. Nordmenn født før dette årstallet, derimot, har stor sannsynlighet for å ha hatt meslinger, og da er ikke vaksinen nødvendig.

Dersom du er usikker på om du har hatt meslinger eller tatt MMR-vaksinen, anbefales minst én dose før du reiser utenlands. Denne bør tas to til tre uker før avreise for at vaksinen skal få tid til å virke.

Framskyndet vaksine for barn

FHI opplyser at meslingviruset sirkulerer i befolkningen i Belgia, Bosnia-Herzegovina, Frankrike, Georgia, Italia, Kasakhstan, Romania, Serbia og Ukraina.

Hvis du skal reise til disse landene den kommende tiden, bør du vurdere om barnet ditt skal få fremskyndet vaksine. Dette kan foreldre avgjøre, gjerne sammen med legen.

I Norge er MMR-vaksinen godkjent for barn fra ni måneders alder og oppover. Vanligvis får barn vaksinen når de er 15 måneder gamle, men den kan altså framskyndes til ni måneder. MMR- vaksinen har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet siden 1983.

Barn som er yngre enn dette vil vanligvis være beskyttet av antistoffer fra moren gjennom svangerskapet, men dette forutsetter at mor er vaksinert eller har hatt meslinger. Det er, derimot, ikke like greit å si hvor god og langvarig beskyttelsen via antistoffene er.

Overlege Brun ved FHI sier at på grunn av medieomtale av meslingutbrudd, har flere foreldre ønsket å vaksinere barna sine tidligere. Dersom du velger å vaksinere barnet ditt før ferien, er det tilstrekkelig at vaksinen tas to til tre uker før avreise, samme som for voksne.

Forkjølelsessymptomer

Ifølge Brun vil meslinger for de fleste være en ukomplisert sykdom. Symptomene ligner en vanlig forkjølelse med feber etterfulgt av utslett. Noen kan, på den andre siden, få komplikasjoner som lungebetennelse, bronkitt og mellomørebetennelse. Alvorlige følger som hjernebetennelse forkommer også.

- Vaksinering er det viktigste forebyggende tiltaket. Meslinger er den mest smittsomme sykdommen vi kjenner til, siden den smitter gjennom luft, sier overlegen ved FHI.

UTSLETT: Meslinger kommer fra et smittsomt virus som gir feber og utslett, og kan se ut som på bildet. Symptomene kan minne om de du får ved forkjølelse. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
UTSLETT: Meslinger kommer fra et smittsomt virus som gir feber og utslett, og kan se ut som på bildet. Symptomene kan minne om de du får ved forkjølelse. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Det er dermed vanskelig å unngå å bli smittet hvis man kommer i nær kontakt med meslingsyke. Dersom du reiser til land med utbrudd av meslinger, bør du unngå store folkemengder.

Reiser du med barn som er for unge til å bli vaksinert vil det at de andre i reisefølget er beskyttet, enten ved å ha gjennomgått sykdommen eller blitt vaksinert, være et viktig tiltak mot smitte.

- Mistenker du at du eller andre i reisefølget har fått meslinger, bør du ringe til legen. Dette er for å unngå meslingsmitte på venterom på legevakt og hos fastleger, råder Brun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer