Vaksine mot meslinger

Voksne bør også ta meslingvaksine før Europa-ferien

Dette gjelder spesielt de som er født etter 1960 og er usikre på om de har tatt vaksinen.

MESLINGVAKSINE: Både barn og voksne som skal reise i Europa i sommer bør passe på at de har tatt MMR-vaksinen. Det er nemlig utbrudd av meslinger i flere populære ferieland. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
MESLINGVAKSINE: Både barn og voksne som skal reise i Europa i sommer bør passe på at de har tatt MMR-vaksinen. Det er nemlig utbrudd av meslinger i flere populære ferieland. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

I år advarer også Folkehelseinstituttet (FHI) mot meslingutbrudd i flere europeiske ferieland. Statistikk fra mars viser at det er store forekomster av sykdommen i Frankrike, Italia og andre land.

- Det har vært en nedgang i meslingutbrudd i mange land noen år, men nå er de til dels tilbake der de var for noen få år siden, sier Tone Brun, overlege ved Smittevern, miljø og helse.

Det er godt kjent at barn bør vaksineres mot meslinger, men FHI anbefaler også voksne å ta den såklate MMR-vaksinen, spesielt hvis de er født etter 1960. Nordmenn født før dette årstallet, derimot, har stor sannsynlighet for å ha hatt meslinger, og da er ikke vaksinen nødvendig.

Dersom du er usikker på om du har hatt meslinger eller tatt MMR-vaksinen, anbefales minst én dose før du reiser utenlands. Denne bør tas to til tre uker før avreise for at vaksinen skal få tid til å virke.

Framskyndet vaksine for barn

FHI opplyser at meslingviruset sirkulerer i befolkningen i Belgia, Bosnia-Herzegovina, Frankrike, Georgia, Italia, Kasakhstan, Romania, Serbia og Ukraina.

Hvis du skal reise til disse landene den kommende tiden, bør du vurdere om barnet ditt skal få fremskyndet vaksine. Dette kan foreldre avgjøre, gjerne sammen med legen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer