Vulkanjeger

Noen frykter dem som pesten - med god grunn. Andre drømmer om å se dem ryke, gløde og koke. Vulkaner både tiltrekker og skremmer.

Publisert
Sist oppdatert

- Vi kaller det turistutbrudd, sier vår innfødte guide om den dagligdagse seismiske aktiviteten på Island.

 • Vulkanturisme - kjente vulkaner du kan besøke

 • Det putrer, damper og rister døgnet rundt på vulkanøya i Atlanterhavet, og av og til pumpes glødende lava frem. Navn som Hekla og Grimsvötn bør klinge bjeller hos vulkaninteresserte - de har begge hatt utbrudd de siste årene. Ingen av disse utbruddene tok liv, så det skal mer enn et lite skjelv til for å skremme den jevne islender.

  - Jah, det er vel i snitt et jordskjelv hver eneste dag på Island, brautes det mellom slurker av Heklaglødur, Svartadaudir og Brennivin som nok bidrar på sitt vis til å dempe angsten.

  Men utbruddet i 1973 på Vestmannaeyar demonstrerer likevel risikoen. Det foregikk i et halvt år, og da det tok slutt var 417 hus begravet av masser fra vulkanen.

  Fascinerende og farlig

  For en som kommer fra det stødige grunnfjellet på fastlandet, er den allestedsnærværende og boblende aktiviteten rett under jordskorpa på Island både skremmende og fascinerende. Men Island er ikke det eneste stedet som tiltrekker seg turister på grunn av vulkansk aktivitet.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer