BARE EN IDIOT KAN TRO PÅ MAASTRICHT NÅ!

DENNE UKA: EUROENAt EUROen synker og synker er ikke noe nytt, det samme skjedde for 8 år sia med ECY'n - og av samme grunn. Skjekk det TØ skreiv i om ECYens krise i Arbeiderbla i 1992!!!

PROBLEMET med EUROEN

Trøbbelet med den Stadig Synkende Euroen ("The IncredibleShrinking Euro" jfr. filmen og romanen...) i år 1999-2000, får meg til å hente fram en artikkel jeg skreiv på bestilling fra Arbeiderbladet (nå "DagsavisEN") i 1982.

EU-PengeKrise 1992 ...

Den gangen hette EU-pengen ECY (et fransk navn som EU kasserteetter pengekrisa, da det begynte å bli klart at det kunne bli vanskelig å få folkelig politisk støtte til prosjektet ...)

Den bygde, da som nå, på et POLITISK samarbeid mellom regjeringene om å FRIVILLIG låse valutakursene til hverandre. Norge var MED.

Men dette samarbeidet knaka. Hovedprioriteringa var å holde prisen på Euro-ECY'n OPPE, og nå krevde det at stater som EGENTLIG hadde økonomiske interesser av å hoppe av samarbeidetmåtte bruke VELDIG mye penger på å støtte'n opp.

Deriblant Norge. Og den som alltid geniale JAGLAND uttalte høsten 1992 at det at Norge FORTSATTE å støtte ECYn, sjøl om Norges Bank blødde kapital for å støtte'n, var no bortimot det største DNA hadde oppnådd ... Få uker etter blei smerten for stor, og Norge hoppa av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer